Jelü Jelev: “Türkiye, AB için hediyedir” 18 Nisan 2013
Süleyman Şah Üniversites (SSU), Bulgaristan 2. Cumhurbaşkanı Jelü Mitev Jelev’in katıldığı Dünyaya Yön Veren Liderler adlı söyleşiye ev sahipliği yaptı. Jelev burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin öneminden bahsetti. Türkiye’nin AB için hediye sayılabilecek önemde bir ülke olduğunu vurgulayan Jelev, birlikteki bazı ülkelerin atılan adımları görmemek için kafalarını kuma gömdüğünü kaydetti.
Türkiye’nin AB üyeliğine Fransa ve Almanya’nın karşı çıktığını anlatan Jelev, İngiltere, Bulgaristan, Romanya gibi bazı ülkelerinde Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini söyledi. Jelev, “Bazı ülkeler Türkiye’nin AB yolunda attığı adımları görmemezlikten gelerek kafasını kuma gömüyor. Bazıları imtiyazlı ortaklık gibi seçenekler sunarak Türkiye’nin adaylıktan kendiliğinden vazgeçmesini sağlayama çalışıyor. Bunların arkasında Fransa, Almanya gibi ülkelerin korkuları var. Bu ülkeler kendilerinden daha büyük olan ülkelerle rekabet etmekten korkuyor. Ancak bu endişeler yersizdir. Türkiye, AB’ye iş gücü ve askeri güç açısından büyük katkılar sağlayacaktır. İslam dünyası üzerindeki hâkimiyeti kayıtsız kalınamayacak bir durum. İki kıta arasında her anlamda köprü vazifesi gören bir ülke. Farklı kültür ve medeniyetlerin buluştuğu bir nokta. Tam üye olarak AB’ye böyle büyük hediyeler edecek kaç ülke vardır? Ancak Rusya gelecekte böyle bir ülke olur." değerlendirmesinde bulundu.
20.yy’ı en zalim ve en insan karşıtı asır olarak nitelendiren Jelev, “19.yy’da kimse birilerinin uzaya gemi göndererek oradan dünyanın fotoğrafını çekeceğini tahmin edemezdi. Bu asırda çok sayıda gelişme yaşandı. Bilimsel alanda birçok yenilik yaşandı. Ancak bunun yanında yine 20.yy’da gaz odalarında, ölüm kamplarında toplu soykırımlar uygulandı. Bu asır, en insan karşıtı asırdır.” şeklinde konuştu.
Dünya üzerinde çeşitli dönemlerde yaşanan olaylara da değinen Jelev, Kamboçya’da 6 milyon insandan 2,5 milyonunun katledildiğini, bunların yüzde 40’ının Müslüman olduğunu belirterek, “Dünyada çeşitli katliamlara neden olanların sıralandığı listeye bakacak olursanız Hitler’in Komünist olan Stalin ve Mao’dan sonra geldiğini göreceksiniz. Faşizmin imkanları komünizm’den daha sınırlı olmuştur. Komünizm Rusya’da 70 yıl ayakta kalırken faşist hareketler Avrupa’da ortalama 25-30 yıl sürmüştür. Nazi rejimi ise 12 yıl boyunca istikrarını devam etmiştir." diye konuştu.
Dünyanın gelecekte 2 kutuplu olmayacağını da kaydeden Jelev, çift kutuplu dünya modelinin 20.yy’da tamamen itibarsızlaştığını söyleyerek şunları dile getirdi:
“Çin son yıllarda her alanda ilerleme göstermeye başladı. Rusya, son yıllarda ön plana çıkmayı sürdürüyor. Hindistan çeşitli teknolojik projelerin içerisinde yer almaya devam ediyor. Avrupa Birliği’ni de sahneye çıkması beklenen yapılar içinde sayabiliriz. Çin sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için değil, Rusya içinde tehdit haline gelmeye başladı."
“TARİH, EN İYİ YAŞAYANLARDAN ÖĞRENİLİR”
SSU Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Ekiz de programın açılışında yaptığı konuşmada, Jelev’in ülkesinin demokratikleşmesi yolunda önemli adımlar attığını belirterek, “Bazı bilgileri kitaplarda bulabilirsiniz. Bazı şeyleri görerek öğrenebilirsiniz. Ancak olayları yaşayanların size aktaracağı birikimler, bilgiler başka bir şeyle ölçülemez. Sayın Cumhurbaşkanının sizlere tecrübelerini aktaracağını düşünerek katkı sağlayacağını umut ediyorum. Kendisine bugün burada bizimle birlikte olduğu için teşekkür ederim.” dedi.
SSU Hayriye Dumankaya Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen söyleşiye; Süleyman Şah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Dumankaya, Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Ekiz, Süleyman Şah Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Adem Özder’in yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.
Sn;Jelev sana helal olsun,bu düşüncelerini senin memleketindeki ırkçı parti liderlerinle;de paylaş.
emir
2013-04-19 17:00:04
Türkler pohpohlanmayı seviyoruzda, işin aslı Avrupa ile uzaktan yakından alakamız yok, tabi bulgaristan ve güney kıbrıs gibi devletçikleri saymazsak. 2023 senesinde en büyük 10 ekonomi arasında yer alamayacağımız gibi, 2050 senesine kadar Almanya ve Fransa gibi devletlerin altyapisina bile ulaşamayız.
Hak ve Adalet orgutu
2013-04-19 21:04:47
Emir sen hangi dunyada yasiyorsun,Turkiye su an dunyanin 12 ekonomisine sahip bir durumda,2223 yili dunyanin en gelismis ekonomisine sahip bir ulke olacaktir bunu boylr bile,yoksa senin adin ERMIYAN mi?.
fes
2013-04-19 23:11:50
Hak ve adelet diye yazan arkadaş hayal aleminde olduğunu dahi farkedebilecek durumda değil maalesef. 12'ci ekonomi değil 18'ci ekonomiyiz. İnsani gelişmişlik kriterlerine göre ise 92'ci yerde, bulgaristanın bile gerisindeyiz.
Akepe goygoycuları 2023'de 10'cu ekonomi olmayı hedfliyorlar, ama dedikleri nafile bir atmadan başka bir şey değil. Büyüyüme sıfır ve dış borç 600 küsür milyar dolar. İMF'ye borç verdik palavraları aptallar için şekerli horozcuklardır. Yala ve sevin.
Cebelli
2013-04-21 20:19:37
Fes sen bu yalani kendi kulahina anlat,Turkiye bulgaristandan geriymis insan kaynaklari yetistirmede,bulgaristanin yetistirdigi insan kaynaklarimiz(genc kizlarimiz,delikanlilarimiz)avrupa sokaklarinda bir cogu caresizlikten psikolojileri bozulmus bir vaziyet icinde umutsuzluga kapilmislardir,o senin cok meddettigin dps partisi sayesinde bu durumlara dustuler genclerimiz.
fes
2013-04-21 23:06:11
Sana anlatacağıma külahıma anlatayım daha iyi; çünkü, basit şeyleri anlaman dahi mümkün olmuyor. Ben "insani gelişmişlik kriterlerine göre" dedim, sen insan kaynakları anladın.
Ortalamadan haberin var mı arkadaş? En fakire bakarak değerlendirme yapılmaz, zenginle fakirin ortalamasına bakılır.
Bulgar ekonomisi DPS sayesinde battı şeklindeki görüşü kendşne sakla, biz paylaşmıyoruz. Dps istese bile bulgar ekonomisini batıramaz, öyle bir gücü hiç olmadı. Gerçekleri tersyüz etmenin kimseye bir faydası yoktur.