İzmir Bal-Göç’ten Bulgaristan Seçim Yasası’ndaki değişikliklere karşı tepki
İzmir Bal-Göç’ten Bulgaristan Seçim Yasası’ndaki değişikliklere karşı tepki 07 Mayıs 2016
İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Bulgaristan hükümetinin seçim yasasındaki tartışmalı değişikliklere onay vermesine tepki gösteriyor.
Bulgaristan hükümetinin seçim yasasındaki tartışmalı değişikliklere onay vermesi ve Parlamentonun, yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının bundan sonra yapılacak seçimlerde yurtdışında oy kullanma hakkını (özellikle Türkiye'de bulunanları hedef alarak) kısıtlayan yasayı kabul etmesi Bulgaristan vatandaşlığına sahip binlerce üyemizin tepkisini toplamıştır.
Yeni düzenlemeye göre büyükelçilikler ve konsolosluklar hariç olmak üzere AB ülkeleri dışında oy sandığı kurulabilmesi için, söz konusu kentin nüfusunun en az bir milyon olması koşulu getirilmiştir. Yeni düzenlemeyle, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaş olan yüz binlerce Bulgaristan vatandaşı için Türkiye'nin her yerinde oy sandığı kurulmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde, nüfusu 1 milyonun üzerindeki şehirlerde 100 dilekçe ile bir sandık kurulabilecek, bir sandıkta da en fazla 1200 seçmen oy kullanabilecek. Yeni yasayla , İzmir gibi Bulgaristan vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı bir ilde sandık kurulmayacak veya sadece 1 sandık kurulacak.
Bulgaristan vatandaşları olarak ülkenin geleceğiyle ilgileniyoruz. Üyelerimizin pek çoğunun ailelerinin bir kısmı Türkiye'de bir kısmı Bulgaristan'dadır. Bizler Bulgaristan'ın daha demokratik daha müreffeh bir ülke haline gelmesi için hür bir şekilde oy kullanıyoruz. Bu insani hakkımıza kısıtlama getirilmesine de tepki gösteriyoruz. Hazırlanan yeni seçim yasası, demokratik katılımı engelleyen bir durumdur.
Demokrasi, çoğunluğun yönetimde söz sahibi olduğu yönetim modelidir ve seçme hakkı demokrasinin vazgeçilmez bir dayanağıdır. Seçme hakkının temel anayasal bir hak olduğunu savunuyoruz ve bu hakkın bir Avrupa Birliği üyesi ülkenin yüz binlerce vatandaşın elinden yasa ile almak istenmesini demokrasiyle bağdaştıramıyoruz.
Bir AB ülkesi olan Bulgaristan'da demokrasi standartlarının daha yüksek olması gerektiğini, insanların demokratik haklarını daha iyi ortamlarda kullanabilmesi gerektiğini düşünüyoruz, Bulgaristan'daki bu uygulamanın antidemokratik olduğu kanaatindeyiz ve bunu kabul etmiyoruz. Bulgaristan'ın yeni seçim yasası AB üyesi olan Bulgaristan'ın imza attığı uluslararası anlaşmalara ve AB kriterlerine de aykırı düşüyor. Bulgaristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın bu antidemokratik yasa taslağını onaylamamasını o ülkenin vatandaşları olarak kendilerinden talep ediyoruz.
Bireysel özgürlüğün kısıtlanmasına tepki gösterdiğimizi ve bu işin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.
İzmir Bal-Göç Yönetim Kurulu Adına
Genel Başkan Fahriye ERSOY