Gerçek bireysel tüketim hane halkı refahının bir ölçütüdür. 2016 yılında AB ülkelerinde satın alma gücü standartları olarak kişi başına gerçek bireysel tüketim, AB ortalamasının Bulgaristan’da % 53’ünden Lüksemburg’da % 132’sine kadar değişim arz ediyor.
Üyelerden onu, AB-28 ortalamasının üzerinde kişi başına gerçek bireysel tüketim kaydediyor. Kişi başına gerçek bireysel tüketim Lüksemburg’da en büyük: Ortalamanın % 32 üzerinde. Almanya ve Avusturya ortalamanın yaklaşık % 22 üzerinde olup ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Belçika, Fransa, Hollanda ve İsveç’te gerçek bireysel tüketim AB-28 ortalamasının % 10 ila % 25 üzerinde.
On iki ülkede kişi başına gerçek bireysel tüketim AB-28 ortalamasının % 25 altına kadar değişim arz ediyor. İrlanda, İtalya ve Kıbrıs’ta kişi başına gerçek bireysel tüketim AB-28 ortalamasından en fazla % 10 düşük. Aynı zamanda İspanya, Litvanya, Portekiz ve Malta’da % 10 ila % 20 arasında ortalamanın altında; Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Slovakya, Polonya ve Slovenya’da ise AB-28 ortalamasından % 20 ila % 25 düşük.
Altı ülkede kişi başına gerçek bireysel tüketim % 30’undan büyük bir oranla AB-28 ortalamasının altında bulunuyor. Estonya, Letonya, Macaristan ve Romanya’daki seviye ortalamadan % 30 ila % 40 az; Hırvatistan’da ve Bulgaristan’da (ortalamanın % 53’ü kadar) ise seviye % 40’ından büyük bir oranla AB-28 ortalamasının altında.
Söz konusu veriler AB’nin istatistik servisi Eurostat tarafından yayınlanmış bulunuyor.
GSYİH ekonomik canlılığın ana göstergesidir. 2016 yılında satın alma gücü standartlarına göre kişi başına GSYİH, Bulgaristan’daki % 48’den Lüksemburg’daki % 267’ye kadar AB-28 ortalaması etrafında dalgalanıyor.
|