Vatandaşların Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik tutumları hakkındaki bir Eurobarometre anketinin sonuçlarına göre, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir yıl önce, Avrupalıların çoğunluğu ekonomik durumun iyi olduğunu düşünüyor ve AB’nin geleceği konusunda iyimserdirler. AB Ekonomik ve Parasal Birliği’ne destek en üst seviyededir.
Eurobarometre verilerine göre, 2010 sonbaharından bu yana yüzde 42 oranla AB'ye en yüksek güven seviyesi kaydedildi ve bunda Bulgarların da payı vardır.
On beş üye devlette katılımcıların çoğunluğu topluluk yapılarına güven duyduklarını söylediler. Güven, Litvanya'da en yüksektir, katılımcıların yüzde 66'sı AB'ye güvendiklerini söylemektedir. Portekiz ve Danimarka, AB'de yüzde 57’lik güven oranı ile ikinci sırada yer aldı.
Bulgaristan, AB’ye güven bakımından üçüncü sırada yer alıyor, Bulgarların yüzde 56 'sı Birliğe güvendiklerini söylüyor. Bu oran aynı zamanda Lüksemburg'da da aynı seviyededir.
2017 sonbaharından bu yana 19 üye devletin nüfusu arasında AB’ye duyulan güven arttı. Altı ülkede ise güven azaldı. Güven, Belçika’da en çok azaldı. Orada 6 aylık bir süre içinde güven oranı yüzde 6 puan düşerek, yüzde 53'ten yüzde 47'ye geriledi.
Eurobarometre verilerine göre Avrupalıların yüzde 40'ı AB'ye olumlu bakmaktadır, yüzde 37'si tarafsızdır ve sadece yüzde 21'i olumsuz bakmaktadır.
Bu göstergeye göre ülkemiz yine birinci sırada yer aldı. AB’ye İrlandalılar en olumlu bakmaktadırlar (yüzde 64). Sıralamada Bulgarlar ve Portekizliler sırasıyla yüzde 56 oranla ikinci sırada yer aldı.
Fikirlerinin önemli olduğunu düşünen vatandaşların payı, 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Anketin sonuçlarına dayanarak, aynı zamanda vatandaşların AB'ye olan güveninin ulusal hükümetler veya parlamentolara olan güvenden daha güçlü olduğu da saptanmıştır. Avrupalıların yüzde 42'si AB’ye güvenirken, yüzde 34'ü ulusal parlamentolara ve hükümetlere güvenmektedir.
Avrupalıların çoğunluğu ya da yanıt verenlerin yüzde 58'i AB'nin geleceği konusunda iyimserdirler.
Daha fazla vatandaşın kilit AB politikalarından yararlandıklarını hissetme eğilimi vardır. Ticaret söz konusu olduğunda Avrupalıların üçte ikisi güçlü bir AB’den yana olduklarını söylüyorlar.
Eurobarometre anketi, 17- 28 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Roma-German imparatorluğu nu en çok seven fakir ülkeler. Umut fakirin ekmeği dir. İyi olsa İngiltere Avrupa birliği neden çıkmazdı.
fes
2018-06-19 12:14:27
Fethi beyin yaptığı genel bir kabulden tutarsız çıkarımlar yapmasıdır. İyi olsa ingiltere çıkmaz falan düşüncesi bizi bir yere götürmez. Adama sorarlar: almannya, fransa ve diğerleri niye çıkmıyorlar, onlar aptal mı? İngiltere ve amerika birinci ve ikinci dünya harplerinden sonra olduğu gibi yeni bir dünya kurmak istiyorlar, ama başarıl olabilirler mi bilinmez. Bulgaristana gelince AB üyeliğinden çok yararlandı ve yararlanmaya devam ediyor. Hiç girmeseydi çok daha kötü olur, ayrıca güvenliği de olmazdı.