Belediye hastaneleri ve belediye idareleri benzeri görülmemiş bir durumda çalışıyor. Belediye başkanları, 2021 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında belediye çalışanların maaşlarının artırılmasını müzakere etmeyi başardı, ancak onların salgın koşullarında sağlığını korumak için maaşlarına yapılacak zam oranı hala belirleniyor.
Belediye bütçeleri sağlık sistemi ve toplumsal baskılara dayanabilecek mi?
Bulgaria ON AIR televizyon kanalının sabah programına konuk olan Bulgaristan Ulusal Belediyeler Birliği ((NSORB) Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Dr. Müh. Hasan Azis, “İşler, Kırcaali'de ve her yerde COVID-19 hastalarının kabul edilebileceği boş yerlerin olmaması yönünde ilerliyor. Kırcaali İl Koronavirüs Kriz Masası, Kırcaali hastanesinde boş yatakların kalmadığını duyurdu. Bölgedeki belediye hastanelerinde derhal önlemler alınmasına ihtiyaç var” diye kaydetti.
Dr. Müh. Azis’in ifadesine göre, Kırcaali hastanesinde COVID-19 hastaları için oluşturulan bölümler bulunuyor, ancak hasta yatakları yetersiz.
Kırcaali Belediye Başkanı, “Belediye başkanlarının belirli mekanlara erişim rejimini belirleme imkanı, yetkililer tarafından sözde yardımcı olacak bir şekilde sağlandı. Bizim görüşümüz, devletin, özellikle restoran ve kafeteryaların, tiyatroların, kamu kurumlarının çalışma rejimi konusunda kendine düşen sorumluluk payını üstlenmesi gerektiği yönde. Merkezi iktidar sorumlulukları yerel yönetime devretmemeli. Belediye hastanesi ve doktorların bile olmadığı küçük bir ilçede belediye başkanı belediyenin kapatılmasına nasıl karar verebilir? " diye soru yöneltti.
Dr. Müh. Azis’in ifadesine göre, bu merkezi hükümetin yetkileri dahilinde ve belediyeler, finansman konusunda netlik olmadan COVID-19’un ilk dalgasında gerekli önlemleri alan kamu kurumlarından biri oldu.
NSORB Başkan Yardımcısı, “Devlet yerel makamları desteklemeli. Şu anda içinde bulunduğumuz durumda merkezi hükümetin desteğini hissetmiyoruz. Parti olarak bizler, şu anda devlet yetkililerinin görevlerini yerine getirmediği konusunda kesin görüşümüzü bildirdik” diye vurguladı.
Dr. Müh. Azis, NSORB’un Maliye Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde yardıma muhtaç kişilere yeni bir asistanlık hizmeti verilmesi için 80 milyon leva kaynak sağlanmasına ilişkin anlaşma da dahil olmak üzere bazı iyi sonuçlar elde ettiğini belirtti.
NSORB Başkan Yardımcısı, “Belediye hastanelerinde çalışan iyi uzmanlarımız yok, bu son 10-15 yıldır uygulanan politikanın bir sonucu. Şu anda Bulgar belediyeleri, devlet yönetiminin en yeterli kısmını oluşturuyor. Nüfusun en savunmasız kesimine yiyecek sağlamaya devam ediyoruz” diye kaydetti.
|