Covid-19 aşılarıyla ilgili en yaygın mitler



Çarşamba, 07 Temmuz 2021

Covid-19 aşılarıyla ilgili en yaygın mitler Bulgaristan'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarıyla ilgili en yaygın iddialardan hangileri efsane, hangileri doğru? Sağlık Bakanlığı, en popüler algıları iki gruba ayırarak gerçekleri şu şekilde özetledi:

MİTLER

1. Aşı tehlikelidir.
2. Aşı yoluyla korona virüsü kapacağım.
3. Aşılar insan DNA'sını değiştirir.
4. Covid-19 hastalığını geçirdim ve aşıya ihtiyacım yok.
5. Aşıların ciddi yan etkileri vardır.
6. Aşılar kısırlığa yol açar. Onlarla birlikte vücuda bir çip yerleştirilir.

HAKİKAT

1. Bulgaristan'ın vatandaşlarına sağladığı Covid-19'a karşı aşılar klinik denemelerini başarıyla geçmiştir. Güvenli ve etkilidirler. Bu aşılar dünya çapında kullanılmaktadır. Şimdiye kadar 2,7 milyardan fazla aşı uygulandı.
2. Aşının size Covid-19 bulaştırması mümkün değildir.
3. Aşıların insan DNA'sı ile ilgisi yoktur ve zararsızdır. Onlar, insan DNA'sının depolandığı hücrenin çekirdeğine girmezler.
4. Hasta olmuş olsanız bile, yine de yeniden Covid-19 ile enfekte olma riski vardır. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için aşı olmanız önerilir.
5. Kişiler endişelenmemelidir, çünkü yan etkiler normaldir ve çabuk geçer. Bunlara enjeksiyon bölgesinde yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrıları ve kızarıklık dahildir. Genellikle aşının yapılmasından hemen sonra ortaya çıkarlar ve birkaç saat içinde geçerler. Semptomlar, bağışıklık sisteminin aşıya tepki verdiğini ve virüse karşı antikor ürettiğini gösterir. Bununla birlikte, bu tür reaksiyonlar her aşı olanda görülmez ve aşılananların çoğu herhangi bir semptom göstermez.
6. Covid-19 aşılarının kısırlığa neden olduğu ve aşılama yoluyla insan vücuduna herhangi bir çip yerleştirildiği iddiası doğru değildir.


DİĞER HABERLER