2018'de 92 kişi iş kazalarında hayatını kaybetti



Salı, 23 Nisan 2019

2018'de 92 kişi iş kazalarında hayatını kaybetti Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Başkanı Plamen Dimitrov, KNSB binası önünde düzenlenen çalışırken hayatını kaybeden işçileri anma töreninde yaptığı konuşmada, "Her gün dünyada 7500 insan işe giderken hayatını kaybediyor. Bulgaristan'da bu tür ölüm vakaları geçen yıl 94'dan 92'ye düştü" diye kaydetti. Anma töreninde yüzlerce sendikacı, işveren ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov katıldılar.

"Bulgaristan'da her dört günde bir işçi hayatını kaybediyor" diye belirten Dimitrov, her yıl Avrupa Birliği'nde (AB) meslek hastalıklarının ve iş kazalarının bir sonucu olarak her yıl 200 000 kişinin öldüğünü, vakaların yüzde 52'sinin kanser nedeniyle olduğunu hatırlattı.

Dimitrov, "KNSB ikinci yıl hükümeti, Bulgaristan'daki işyerlerinde kanserojen veya mutajen maddelere karşı korunmaya yönelik tedbirler almaya ve işçileri bu maddelerden kaynaklanan ölümcül hastalıktan korumak için gerekli önlemleri almaya çağırıyor" diye anımsattı.

Ulusal Sigorta Enstitüsü'nün (NOİ) verilerine göre ülkedeki iş kazaları geçen yılki kadardır. Sonuç olarak Bulgar endüstrisi açısından yaklaşık 2 milyon gün kaybedildi. 2018'de 2914 ve 2017'de 2911 iş kazası meydana geldi.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerinin en çok inşaat, perakende ticaret, restorancılık vb. sektörlerde ihlal edildiği görülüyor. İkinci yerde iş ekipmanlarının güvenliğine ilişkin hükümlerin ihlali, üçüncü yerde ise çalışma ortamının faktörlerini ölçme, kişisel koruyucu ekipman sağlama da dahil olmak üzere hijyen standartlarının ihlali, çalışanların özel sağlık kuruluşlarında muayeneleri yapılmıyor ve vb. ihlaller söz konusudur.

Tören kapsamında Prometeya Ödülleri dağıtıldı. Güvenli çalışma koşulları için Sofya Finans ve İktisat Lisesi, Ulusal Kültür Sarayı (NDK) ve Strabag Şirketi ödüllendirildi.


DİĞER HABERLER