Ulusal Üçlü İş Birliği Konseyi (NSTS) toplantısının basına açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Lazar Lazarov, 2023 yılında yoksulluk sınırının 504 leva olarak belirlendiğini duyurdu.
NSTS toplantısının başında Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Nadya Klisurska, “2023 için yoksulluk sınırının 504 leva olmasını öneriyoruz. Artış yüzde 22 olup Eurostat verileri ile uyumludur” diye kaydetti.
Klisurska, sendika ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda artışın önerildiği metodolojinin Eurostat'ın Gelir ve Yaşam Koşulları İstatistikleri (EU-SILC) anketi sonuçalrına dayandığını açıkladı. Bakan Yardımcısı, Covid-19 pandemisinin etkilerinin ve enflasyondaki artışın, yeni bir yoksulluk sınırının belirlenmesini gerektiren ön koşulların bir parçası olduğunu söyledi.
Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) İcra Sekreteri Asya Goneva, %22'lik bir artışın etkileyici bir şey olduğunu, ancak sendikanın yoksulluk sınırının 541 leva olması gerektiğine inandığını belirtti.
Podkrepa Emek Konfederasyonu Başkanı Ekonomi Danışmanı Vanya Grigorova, yoksulluk sınırının artırılmasını desteklediğini, ancak Eurostat anketine dayalı metodolojinin kusurlu olduğuna inandığını belirtti. Uzman, “Metodolojinin değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Grigorova, “Çalkantılı enflasyonist süreçler, yoksulluk sınırına bir şekilde yansıtılmalı, ancak bu metodolojide değişiklik yapılmasını gerektirir, geçici bir hükümetin gerçekleştiremeyeceği bir değişiklikten bahsediyorum” diye kaydetti.
Klisurska, “Bu gelir anketine dayalı olarak yoksulluk sınırının belirlenmesi, engellilere verilen mali destek miktarlarını da etkileyecek” dedi. Bakan Yardımcısı, Engelliler Hakkında Kanun kapsamında yüzde 50'nin üzerinde engellilik derecesine sahip olan tüm kişilerin (yaklaşık 670 bin kişi) yoksulluk sınırına göre mali destek alacağını açıkladı.
Klisurska, “Belirlenen yoksulluk sınırının sosyal yardım sistemine de etkisi olacaktır” dedi. Bakan Yardımcısı, Avrupa Komisyonu'nun Bulgaristan'a sosyal yardım miktarlarının garanti edilen asgari gelir düzeyine dayanmasını değil, yoksulluk sınırı ve sosyal yardım miktarlarının birbirine bağlanmasını tavsiye ettiğini hatırlattı. Klisurska, “Bu, Ulusal Toparlanma ve Sürdürülebilirlik Planı’nda da ciddi bir reform olarak belirlendi” diye ekledi.
İş dünyası temsilcileri, önerilen yoksulluk sınırı konusunda hemfikir olduklarını ifade ettiler.