36 bin öğrenci, gerçek bir çalışma ortamında deneyim kazanacak



Perşembe, 25 Mayıs 2023

36 bin öğrenci, gerçek bir çalışma ortamında deneyim kazanacak

Eğitim ve Bilim Bakanlığı’ndan (MON) yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 36 bin öğrenci, mesleki eğitim ve öğretimin modernize edilmesine ilişkin bir proje kapsamında 2027 yılına kadar ek faaliyetlere katılacaklar ve gerçek bir çalışma ortamında pratik  eğitim görecekler. Proje sözleşmesi bugün Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nda Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Saşo Penov ve Eğitim Programı Yürütme Ajansı İcra Direktörü Prof. Dr. Georgi Vaysilov tarafından imzalandı.

Bakan, “Projenin uygulanması, Mesleki Eğitim ve Öğretim Kanunu’nda yapılması önerilen değişikliklerle uyumludur” diye kaydetti. Penov, MON’un öğrencilerin becerilerinin geliştirilmesini teşvik etmesinin ve gelecekte işgücü piyasasında kendilerini gerçekleştirilmelerine özen göstermesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı. Ayrıca kanunda yapılması önerilen değişikliklerin ve proje faaliyetlerinin uygulanmasının, bakanlığın mesleki eğitim ve öğretimi iyileştirme arzusunun bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.

Proje, mesleki eğitim ve öğretimi işgücü piyasasının dinamiklerine uyarlamayı ve bugünün ve geleceğin meslekleri için gerekli becerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Hedeflerinden biri, öğrencilerin işverenlerin katılımıyla mesleki eğitim, girişimcilik becerileri, sosyal girişimcilik konusundaki yeterliliklerini geliştirmeleridir. Gerçek bir çalışma ortamında ek pratik uygulama dersleri yapılarak gerçekleştirilecek ek mesleki eğitim finanse edilecek. Mesleki eğitim ve öğretime yönelik yeni bir meslekler listesi, sektörler arası, belirli sektörlere göre de dahil olmak üzere devlet eğitim standartları, müfredat ve programları, ulusal sınav programları geliştirilmesi planlanmaktadır. Meslekler, sektörler ve eğitim seviyeleri arasında hareketlilik ve geçilebilirlik amacıyla mikro beceri yeterlilik ve kredi sistemi uygulanacak. Diğer bir faaliyet, öğretmenlerin ve öğretim görevlilerinin mesleki eğitim-öğretim yeterlilik profillerinin oluşturulması ve mesleğe özgü beceriler konusunda eğitimleri ile ilgilidir. Proje, iş dünyası, bilim camiası, kamu ve kamu dışı sektörler dahil olmak üzere mesleki eğitim alanında çalışan öğretmenlerin hizmet içi eğitimlere katılmalarını ve niteliklerinin artırılmasını içermektedir.

Yenilikçi dijital öğrenme içeriği, yapay zeka kullanımı, sanal gerçeklik ve harmanlanmış öğrenme (blended learning) ile bölge ekonomisi ve işgücü piyasası için önemli sektörler için mesleki eğitime ilişkin öğretim materyallerinin ortak geliştirilmesi ve uygulanması finanse edilecek. Hibe prosedürü, Avrupa Sosyal Fonu Plus'ın (ESF+) mali desteği ile uygulanmaktadır. 70 milyon leva değerinde olan projenin uygulama süresi 58 aydır.


DİĞER HABERLER