BTV'de yayınlanan Bu Sabah programına konuk olan Kişisel Veri Koruma Komisyonu Başkanı Ventsislav Karacov,"Kişisel Veri Koruma Komisyonu tarafından Milli Gelirler Ajansı'nın (NAP) bilgi sistemine karşı hacker saldırısından dolayı NAP'a karşı uyguladığı idari para cezasının tutarı 5,1 milyon levaya ulaşacak" diye bildirdi.
Siber saldırı sonucunda 4 milyondan fazla vatandaşın kişisel verilerinin dışarı sızmasından dolayı kuruma para cezası verilmesi gerekti.
Karacov," Uygulanan yaptırım, idari kurum için bir ceza değil, bir daha olmasını engellemesi için bir teşviktir" dedi.
İdari yaptırım kararına karşı itiraz etmesi için NAP yönetimine üç gün süre tanınacak.
NAP'ın bilgi sistemine karşı yapılan hacker saldırısı soruşturması kapsamında tutuklanan "TAD Group" adlı sanal güvenlik şirketinin sahibi İvan Todorov ve kefalet karşılığında serbest bırakılan şirket görevlisi Kristiyan Boykov ve Ticaret Müdürü Georgi Yankov hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
NAP yönetimi, bilgi sistemleri ve bilgi güvenliği birimlerinin yöneticilerini görevinden uzaklaştırdı. NAP, vatandaşların kişisel verilerinin çalınıp çalınmadığını öğrenebileceği uygulama kullanıma açtı. Vatandaşlar, bu uygulama aracılığıyla kişisel verilerinin ele geçirilip geçirilmediğini öğrenebiliyorlar, ancak ne tür bilgilerin çalındığına dair bilgi verilmiyor. Kurum tarafından çoğu vatandaşların kişisel verilerinin ancak bir kısmının çalındığı ve sadece 189 kişinin bütün bilgilerinin çalındığı bildirildi. Hacker saldırısından daha az etkilenen vatandaşların, özel önlemler almasına gerek duyulmadığı, ancak daha uyanık olmaları tavsiye edildi.