Acil tıbbi yardım sisteminde modernleşme projesi



Salı, 23 Ekim 2018

Acil tıbbi yardım sisteminde modernleşme projesi Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Petya Avramova'nın da hazır bulunduğu törende Sağlık Bakanı Kiril Ananiev ve Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı ve Büyüyen Bölgeler Operasyonel Programı Yönetim Otoritesi Başkanı Denitsa Nikolova arasında ülkede acil tıbbi yardım sisteminin modernizasyonuna yönelik projenin uygulanması için sözleşme imzalandı.

Toplam maliyeti 163,5 milyon leva olan proje, Büyüyen Bölgeler Operasyonel Programı Öncelik Ekseni 4: Bölgesel Sağlık Altyapısı kapsamında hibe desteği aldı. En son teknolojiye sahip tıbbi ekipmanlarla donatılmış 400 ambulansın satın alınması ve il merkezi durumundaki şehirlerde bulunan 170 Acil Sağlık Yardım Merkezi ve onlara bağlı 170 kuruluşun ve yerleşim yerlerinde hizmet veren 6 acil yardım ekibinin kullandığı ekipmanların yenilenmesi planlanmaktadır.

Projenin uygulanmasıyla sağlık hizmetinin kalitesini önemli ölçüde artıracak ve daha verimli bir sağlık altyapısı sağlayacak acil tıbbi yardım sisteminin kapsamlı bir şekilde reformize edilmesi beklenmektedir.

Bakan Avramova, acil tıbbi yardım sisteminin gelişimini desteklemek için bugün imzalanan projenin önemini vurguladı. Proje ülke çapında uygulanacak ve acil tıbbi yardım sistemi dahilindeki 237 nesneyi kapsayacak.

Uygulama süresi 36 aydır.

Bakan Ananiev, projenin acil tıbbi yardım sisteminin yeniden yapılandırılmasına yol açacağını, uygulanmasının sistemin etkinliğini artıracağını, acil durumlarda tıbbi bakım kalitesini iyileştireceğini ve acil sağlık yardım sistemi organlarının yardıma hazır vaziyette bekleyecekleri bu 237 puanla hastalara mümkün olanca en yakında olmalarına imkan verecektir.

Sağlık Bakanı," Bu projenin uygulanması aynı zamanda hastane hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasını da sağlayacaktır" dedi. İlk 280 yeni ambulansın yılın sonuna kadar teslim alınması beklendiğini belirten Ananiev, "İhale bitti. İhaleyi kazanan firma belli oldu. Umarım daha yarın proje sözleşmesini imzalayacağız" dedi.

Bulgaristan Yurt Dışında Tedavi Fonu ve Çocuk Tedavi Fonu'nun Ulusal Sağlık Sigorta Kasası'na dahil edileceği konusuyla ilgili olarak Bakan, "Şu anda Çocuk Tedavi Fonu'na bağlı Kamu Konseyi'nin varlığını devam ettirip ettirmemesi üzerinde düşünülüyor" dedi. Bakan, çocukların tedavisi için verilen destek miktarının daha az olmayacağına kanaat getirdi.

Ananiev yeni ajansın oluşturulmasıyla ilgili yorum yaptı.

Ananiev," Sağlık sisteminde yeniden yapılanma yapıyoruz, bu da sistemde görevli idari personel sayısının arttırdığımız anlamına gelmiyor. Yeni kurulacak Sağlık Denetimi Ajansı, aslında Tıbbi Denetim İcra Ajansı ve Organ Nakli Ajansı'nın gördüğü işlevler temelinde faaliyet yürütecek. Oluşturmak istediğimiz şey, bu iki faaliyetin işleyişinde daha iyi bir organizasyon ve daha iyi bir kapasitedir. Hazırladığımız kanun tasarısında bu ajansların işlevleri belirtilmiştir" diye kaydetti. Bakan, gerçekleştirecekleri genel kontrol işlevlerini belirterek ajanslarda çalışacak kişilerin sorumluluk düzeyinin yükseltileceğini ekledi.


DİĞER HABERLER