Anayasa Mahkemesi, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Bulgaristan Cumhuriyeti Anayasası'na aykırı olduğuna karar verdi.
Karar 8 oyla kabul edildi. Mahkeme yargıçları Rumen Nenkov, Georgi Angelov, Konstantin Pençev ve Filip Dimitrov, farklı bir görüşe sahip olduklarını belirterek kararı imzaladılar. Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin, 8 Şubat 2018 tarihinde İstanbul Sözleşmesi'nin Anayasa'ya uyup uymadığı konusunda Anayasa Mahkemesi'ne başvurması üzerine dava açıldı. Başvuru dilekçesi 75 milletvekili tarafından imzalandı.
Hükümeti oluşturan partiler içinde dahi sözleşmeyle ilgili zıt görüşlerden dolayı GERB, sadece Anayasa Mahkemesi'nin objektif bir hukuki değerlendirmeyle sözleşmenin Anayasa'ya aykırı olup olmadığını söyleyebileceğini düşündü.
Bundan önce Bakanlar Kurulu, rahat bir şekilde kamuoyunda tartışılmasına imkan vermesi için İstanbul Sözleşmesinin Meclis tarafından onaylanmasına ilişkin karar taslağını geri çekti. Bu geri çekme kararı Anayasa Mahkemesi'ni dava açıp açmama konusunda karar vermesini gerektirdi.
Aynı zamanda son sosyolojik araştırmalara göre Bulgarların büyük çoğunluğu sözleşmenin onaylanmasını desteklememektedir. Bir gün önce açıklanan Gallup Sosyolojik Araştırma Ajansı'nın yaptığı anket sonuçlarına göre vatandaşların yüzde 19'u sözleşmenin onaylanmasını desteklerken yüzde 58'i ise desteklememektedir.