Ekonomi ve Sanayi Bakanı Bogdan Bogdanov, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki yeşil geçiş konulu üç günlük "2023 Yeşil Hafta" forumunda şunları söyledi: “İşletmelerin rekabetçi bir ortamda faaliyet gösterebilmeleri için yeni enerji kaynaklarına sorunsuz bir geçiş sağlamak için mutlaka mümkün olan tüm kaynakları kullanmalıyız. Şirketler kendilerine çok iddialı hedefler koyarlar ve uygun bir ortam ve yasal çerçeve sağlaması gereken devlettir.”
Bakan Bogdanov: “İş dünyasının yeni enerji kaynaklarına ihtiyacı var”diye ifade etti.
Etkinlik sırasında Bakan Bogdanov, Bulgaristan'ın enerji ve karbonun en yoğun endüstrilerden birine sahip olduğunu kaydetti. Bakan, yeşil dönüşüm, inovasyon ve yarının endüstrileri hakkındaki en büyük bölgesel forumda "Durum sadece belirli taahhütlerde bulunduğumuz için değişmiyor - iş dünyasının yeni enerji kaynaklarına ihtiyacı var" dedi.
"Üretimimizi yeniden yapılandırmak ve iş istikrarını sağlamak için anı kullanabiliriz" diyen Bakan, karbondan arındırma, döngüsel ve düşük karbon ekonomisi için İyileştirme ve Sürdürülebilirlik Planı'nda 5,7 milyar leva ayrıldığını hatırlattı. “Bulgaristan önemli ölçüde yavaşladı ve bu süreç yeniden başlatılmalı ve net elektrik ihracatçısı olarak bölgesel avantajımızı kaybetmemek için arayı kapatmalıyız" dedi.
Ona göre Bulgaristan'ın çeşitli kaynakları var ama bazıları ciddi şekilde gecikiyor. Adil Geçiş Planı kapsamında yetişmesi gerektiğine işaret ederek, ülkemizin bu yıl sonuna kadar bölgelere yönelik toprak planlarını geliştirmemesi halinde 860 milyon avroyu aşkın kayıp yaşayabileceğine dikkat çekti. İş dünyasının ve devletin karbondan arındırma hedeflerine ulaşması gerektiğini söyleyen Bakan ayrıca Dayanışma Fonu'nun şu anda düzgün çalışmadığını da söyledi. Bogdanov, "Avrupa tepki vermekte geç kaldı ve biz de ona yetişmek ve Bulgaristan'ın böyle bir fonun yapılanmasında yerini alması için her türlü çabayı göstermeliyiz," diye ekledi.
Ekonomi ve Sanayi Bakanı, geçen yıl öncelikli yatırımcılarla yaptığı toplantılarda yüzde 100'ünün alternatif enerji kaynaklarına olan ihtiyacı vurguladığına dikkat çekti. Ayrıca, Bulgaristan'ın Avrupa Pil İttifakına dahil edilmesinin kilit önemde olduğunu vurguladı. Bakan, "Sadece fikir alışverişinde bulunmak, yeni projeler üzerinde çalışmak için Avrupalı ortaklarımızla birlikte çalışabileceğimiz bir ortam olduğu için değil, aynı zamanda Bulgaristan'ın halihazırda inşa ettiğimiz kapasitelerle katkıda bulunabileceği bir ortamdır" diye vurguladı. Ona göre, Bulgaristan'ın pil ve hammadde geri dönüşümü kapasitesinin kullanılması konusunda halihazırda aktif bir diyalog var. Bakan "Bulgaristan da burada kilit bir rol oynayabilir ve bu tartışmayı sürdürmemiz son derece önemlidir." diye sözlerine ekledi.