Bakan Porojanov: "Tütün sektörünün desteklenmeye devam edilmesi önemlidir"



Çarşamba, 30 Mayıs 2018

Bakan Porojanov: Sofya'da düzenlenen "Avrupa ve Dünya Tütünü için Yeni Dönem" konulu konferansta Tarım, Gıda ve Orman Bakanı Rumen Porojanov , "Bulgaristan, Avrupa Birliği'ndeki 4 çeşit tütün cinsi olan burley, virginia, kabakulak ve basma yetiştiren tek tütün üreticisidir" diye açıklandı.

Ülkemizin tarihi boyunca Tütün sektörünün öneminin, tarımın yapısı, ekonomik göstergeler, sosyal, demografik ve dış ticaret ilişkileri için belirleyici olduğunu da sözlerine ekledi.

Porojanov, "Tütün alanları, dağlık ve yarı dağlık alanlarda, erozyona maruz kalan ve diğer çeşitlerin üretmek için uygun olmayan alanlarda daha az verimli arazileri kaplamaktadır. Tütün üretmek, emek ve arazi kaynaklarının tam kullanımı için bir fırsat sağlamaktadır. Tütün, birim alan başına yaklaşık altı kat daha fazla üretim yapar ve bu, bitki üretiminin ortalamasından ve endüstri bitkilerine oranla üç kat daha fazladır" dedi.

Bakan, ülkenin tütün üretimi gibi tarım sektöründeki geleneksel bir sektöre destek olmak için 85 milyon leva tutarında Geçici Ulusal Yardımı ödendiğini belirtti. Bu fonlar 41 000'den fazla tütün üreticisinin gelirlerini destekleyecektir.

Tarımın, yerel ekonomilerin gelişmesi, hassas bölgelerde yaşayan binlerce ailenin gelirinin muhafaza edilmesi ve ekonomik gelişmelerinin tatmin edici bir seviyesinin sürdürülmesi için önemli bir teşvik olduğunu belirten Porojanov, "Bizim için tütün sektörünün desteklenmeye devam edilmesi önemlidir" dedi.

Geçiş dönemi ulusal tütün yardımının ülkedeki kayıtlı tütün üreticilerinin sayısı üzerindeki etkisinin analizi sonrası, sayılarının 2016 yılına göre önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Bu, tütün üreticileri için doğrudan olmayan birleştirilmiş destek programının sürdürülmesinin AB Ortak Tarım Politikasının hedefleriyle tamamen uyumlu olduğunu kanıtlamaktadır. Tarım Bakanı, bununla birlikte, hem yaş yapısını hem de sektörün teknolojik yenilenmesini teşvik ederek gerçek tütün üreticileri hedeflenmelidir.

Foruma katılan Tarım, Gıda ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Tsvetan Dimitrov, "Tütün Enstitüsünün faaliyet gösterdiği başlıca araştırma alanlarından birinin tüm çeşitler için kaliteli tohum ve fidan üretmek olduğuna işaret etmekte ve böylece ülkemizde tütün üretiminin %90'ını güvence altına alınıyor. Ülkemiz için, tütün yetiştiricilerinin kaderi, gelecekteki Ortak Tarım Politikası hakkında nihai anlaşmanın önemli bir parçası olacaktır. Amaç, başka hiçbir ekonomik alternatifi olmayan hassas bölgeler için olumsuz sonuçlardan kaçınmaktır" diye konuştu.


DİĞER HABERLER