Başbakan Boyko Borisov ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, bu sabah Bulgaristan sınırları dahilinde gerçekleştirilebilecek büyük enerji projelerini ele aldılar. Brüksel'de yapılan görüşme geçen hafta ikisinin telefon görüşmesinin devamı niteliğinde Tusk'un daveti üzerine gerçekleşti.
Bugünkü görüşmede Başbakan Borisov, Avrupa Komisyonu ve ona bağlı kurumların Doğalgaz Dağıtım Merkezi konusunda açıklık getirip kesin pozisyonunu açıklamasını istedi. Borisov, Belene Nükleer Enerji Santrali projesi ile ilgili Cenevre'deki Tahkim Mahkemesi'nin Ulusal Elektrik Kurumu (NEK) ve Atomstroyexport Şirketi arasında ticaret anlaşmazlığına ilişkin kararının ardından Bulgaristan'ın takınacağı tutumun koordine edilmesi üzere masaya yatırdı.
Başbakan, "Bizim doğalgaz hub'ına ilişkin konseptimiz çok iyi ve bölgedeki tüm ülkelere faydalı olabilir. Ancak biz bu konseptin Avrupa Komisyonu tarafından hukuki açıdan tüm AB mevzuatına uygun olduğuna kanaat getirilmesini istiyoruz" diye belirterek, Bulgaristan ve Avrupa Komisyonu arasında konuyla ilgili ortak çalışma grubunda diyaloğun hızlandırılmasını tavsiye etti. Borisov, bununla birlikte Güney Akım projesinin etrafında belirsizlik olduğunu ve Avrupa Birliği'nin Belene Nükleer Enerji Santrali projesi ile ilgili pozisyonunu açıklamasını beklediklerinin altını çizdi.
Başbakan Borisov, "Bulgaristan, bir Avrupa Birliği üyesi ülke olarak yükümlülüklerini titizlikle yerine getiriyor, fakat bununla birlikte masaya yatırdığı sorulara da zamanında yanıt verilmesini bekliyor. Her üç proje de temel kısmını enerji kaynaklarının ve tedarik güzergahlarının çeşitlendirilmesinin oluşturduğu Avrupa Birliği'nin enerji stratejisini gerçekleştirmesi açısından büyük önem arz ediyor. Bu üç projeden hiç birisi sadece Bulgaristan'a ait değil ve onlar Avrupa Birliği düzeyinde pozisyonlar ve kararlar alınmasını gerektiriyor" dedi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, kısa sürede AB kurumlarının Bulgaristan hükümetini Başbakan Borisov'un masaya yatırdığı sorulara ne şekilde cevap vereceklerinden haberdar etmeyi üstlenerek, ülkemizin projelerle ilgili AB'nin görüşünü alacağına dair garanti verdi.