Avrupa Birliği (AB)-Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne katılmak için Brüksel'e giden Başbakan Boyko Borisov, Almanya'da yaşanan siyasi kriz nedeniyle Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel'i cesaretlendirmek için ona sarıldı.
Bulgar basınına açıklamalarda bulunan Borisov, "Angela ile birbirimize sarıldık, ona cesaret aşılamak istedim, hükümet kurmasını isterim. Çünkü bu hükümet kurma müzakereleri devam ettiği sürece hiç bir şey yolunda gitmiyor. Almanya'nın hükümet kurması önemli, çok önemli" dedi.
Bulgaristan Başbakanı, 11 Aralık 2017 tarihinde İngiltere Başbakanı Theresa May ve İngiltere hükümetinde yer alan bazı bakanlarla görüşeceğini bildirdi. Görüşmenin nedeni, Bulgaristan'ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevini Birleşik Krallığı'n AB'den ayrılacağı bir sırada üstlenmesidir. Üstelik Londra'nın, özellikle iki ülkenin polis kurumları arasındaki Sofya ile iyi düzeydeki ilişkilerini korumak istediği açıklandı.
Borisov, Brexit'in Bulgaristan'ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevini yürüteceği döneme denk gelmesinden dolayı endişeli olduğunu itiraf ederek, böyle bir durumda endişe etmeyen bir Avrupa lideri olabileceğini düşünmediğini söyledi.
Başbakan, "Ben bu konuda Bulgaristan'da mesai arkadaşlarıma, Cumhurbaşkanı'na, Meclis Başkanı'na ve Meclisteki partilere güveniyorum" dedi. Borisov, ana muhalefet partisi Bulgaristan Sosyalist Partisi Koalisyonunun hükümete karşı gensoru önergesi vermeye hazırlanmasından dolayı eleştirdi.
Başbakan, "Şimdi, AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevine başlamamıza bir ay kala sosyalistler erken seçimler talep ediyorlar. Oysa henüz altı ay önce hükümet olarak görevden istifa ettik ve onlara iktidara gelme şansı verdik" diye öfkesini gizleyemedi.
Borisov, AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi'nden büyük beklentileri olduğunu dile getirerek, Doğu Ortaklığı ülkeleri ile ilişkiler konusunda iyimser olduğunu söyledi.
Başbakan, AB'nin doğu sınırı olarak Bulgaristan için daha çok devletin kurallara uymasının önemli olduğunu izah etti.
Borisov, Azerbaycan'ın gaz tedarikinin çeşitlendirilmesi konusunda ümit verdiğini, Gürcistan, Ermenistan, Ukrayna, Moldova ve Beyaz Rusya ile imzalanan ikili sözleşmeler kapsamında kurulan muhteşem dostlukların ancak derinleşebileceğini dile getirdi.
Başbakan, "Karadeniz doğal gaz boru hattı güzergahlarının geçebileceği güzel bir yer, kıyılarına limanlar inşa edilebilir, Tuna nehri ile bağlantısı var ve büyük fırsatlar veriyor" dedi.
Foto: Reuters