Pazarcık'ın Roman Mahallesi'nden çocukların çekilen bir klipte İŞİD'in bazı hareketlerini taklit ettiklerine dair ihbarıyla ilgili Başmüftü Dr. Mustafa Hacı, Bulgaristan Ulusal Radyosu'na verdiği demeçte, "Başmüftülüğün camileri kontrol etme mekanizmasına sahip değil. Bizler sözde "İslam Devlet"i adı altında terörist eylemlerde bulunan grubu çoktan kınadık" dedi.
Belirttiğine göre Pazarcık'taki söz konusu cami özel mülk statüsündedir ve Başmüftülüğün bu camide olup biteni kontrol etme yetkisi yoktur.
Mustafa Hacı, Başmüftülüğün Bulgaristan'da huzurun ve barışın korunmasından yana olduğunu belirterek, "Müslümanlara bu olaylardan uzak durmaları ve şiddet çağrısında bulunan yabancı güçlerin ülkeye girdiğine dair belirtiler olduğunda hemen yetkili makamlara bildirmelerini söylüyoruz" dedi.
İŞİD'e Bulgarların da katıldığı haberleri konusunda Başmüftü, Bulgaristan vatandaşların bu terörist grubuna katıldığına dair her hangi bir bilgisi olmayıp muhtemelen bu kişilerin kim olduğu ve gruba nasıl ulaştığına dair de bilgiye sahip olmadığını söyledi.
Mustafa Hacı, dünya çapında görülen radikal hareketleri yorumlamak istemediğini ifade etti. Belirttiğine göre çoğu durumlarda dünyada görülen bu hareketler siyasi sebeplerden kaynaklanıyor, din ise siyasetten ayrı kalıyor. Başmüftü, "Bulgaristan ve dünyada gelişen siyasi olaylara karşı camilerde her hangi bir ilgimiz yok" dedi.
Bulgaristan Müslümanları genel olarak Yakın Doğu'da yapılan şiddeti desteklemiyor" diye altını çizdi. Kırcaali'de yatılı Kuran Kursu gerçekleştirilen yurdun Başmüftülüğe bağlı olmadığını belirtti.
Başmüftü, "Bizden bu yurt için Kuran Kursu Öğreticisi istendi, bizler de böyle birini sağladık. Fakat yurt kapatıldıysa, Kuran Kursuna devam edilmesi mümkün değil" dedi.
Mustafa Hacı, Başmüftülüğün Ruse (Rusçuk), Momçilgrad (Mestanlı) ve Şumnu'daki imam hatip liseleri bünyesinde öğrenci yurtlarına sahip. Fakat 18 yaş altı küçüklere Kuran okutulan kursların mevcut olmadığını ifade etti.
Mustafa Hacı, "Bizden hoca talep edildiğinde ders programı tamamen bizim tarafından hazırlanıyor ve bu durumda ders içeriği kontrol ediliyor. Başmüftülükte eğitimden sorumlu görevliler var. Onlar anlaşmaları imzalayıp, hocaları belirliyor" diye izah etti.