Bulgaristan, AB'de toplumsal cinsiyet kalıp yargıları bakımından ilk sırada



Çarşamba, 22 Kasım 2017

Bulgaristan, AB'de toplumsal cinsiyet kalıp yargıları bakımından ilk sıradaAvrupa Birliği'nde (AB) toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin Eurobarometer araştırması sonuçlarına göre Bulgaristan vatandaşlarının yüzde 81'i kadının en önemli rolünün ev işlerini yapması ve ailesine hizmet etmesi olduğunu düşünüyorlar.

Sıralamada en son sırada İsveç yer alıyor. İsveçlilerin ancak yüzde 11'i kadının en önemli rolünün ev işlerini yapması ve ailesine hizmet etmesi olduğunu düşünüyorlar.

AB vatandaşlarının yüzde 54'ü kadının en önemli rolünün bu olduğunu düşünüyorlar.

Bununla birlikte Bulgaristan vatandaşlarının yüzde 81'i erkeğin en önemli rolünün ailenin geçimini temin etmesi olduğunu düşünüyorlar. İsveç'te böyle düşünenler ise ancak yüzde 10 oranındadır.

Kadınların daha çok duygularına dayanarak karar aldığını düşünen Bulgaristan vatandaşları yüzde 83 orandadır. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da da bu oran aynıdır.

Bu sonuçlara rağmen Bulgaristan vatandaşlarının yüzde 62'si erkeklerin de ağlayabileceğini, ancak bunun olmadığını düşünüyorlar. İsveç'te ise böyle düşünenler nüfusun yüzde 99'unu oluşturuyor.

Açıklanan araştırma sonuçlarına göre Bulgaristan, AB'de toplumsal cinsiyet kalıp yargıları bakımından ilk sırada yer aldı.

Yukarıdaki sonuçların aksine Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir kısmı ülke siyasetinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşıldığını düşünüyorlar. Buna ilişkin soruya olumlu cevap verenler yüzde 64 orandadır. Danimarka'da ise bu oran yüzde 75 olarak en yüksektir.

İlginç olanı şu ki, bu bakımdan en son sırada yüzde 32 oranla Fransa yer aldı. Ondan sonra yüzde 35 oranla Macaristan geliyor.

Bulgaristan vatandaşlarının yüzde 67'si, çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunu düşünüyorlar. En son sırada yine Fransa yer aldı. Böyle düşünen Fransızlar yüzde 29 oranındadır.

Şirketlerin ve diğer kuruluşların yüksek pozisyonlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşıldığını düşünen Bulgaristan vatandaşları yüzde 62 orandadır. Bu bakımdan Bulgaristan, AB'de ikinci sırayı alırken Fransa ise yüzde 25 oranla yine son sırada yer aldı.

10 AB vatandaşından 9'u toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesinin demokratik toplum için önemli olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanların ancak yüzde 54'ü kadınlara basında ve reklamlarda yer verilmesi konusunda sorun yaşandığını düşünüyorlar.

Araştırmaya katılanların yüzde 39'u ise basında kadın hakkında oluşturulan algının ele alınması gerektiğini düşünüyorlar.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesinde erkeklerin yer alıp almaması gerektiğine ilişkin soruya olumlu cevap verenlere göre ilk sıralarda İsveç, Finlandiya ve İspanya, Bulgaristan ise sondan altıncı sırada yer aldı. Bulgaristan'dan sonra Macaristan, Letonya, Slovakya, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti geliyor.


DİĞER HABERLER