Bulgaristan Ombudsmanı Manolova'dan milletvekillerin çoğunluk sistemi ile seçilmesine ilişkin kanun tasarısı



Pazartesi, 21 Kasım 2016

Bulgaristan Ombudsmanı Manolova'dan milletvekillerin çoğunluk sistemi ile seçilmesine ilişkin kanun tasarısı   Bulgaristan Kamu Denetçisi Maya Manolova, ulusal referandumun gerçekleştirilmesine ilişkin Girişim Komitesi temsilcileri ve uzmanlar Meclise Seçim Yasası'nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı sundular. Tasarıda ülkede 231 ve yurt dışında 9 seçim bölgesi oluşturularak, milletvekillerin iki turda salt çoğunluğu ile çoğunluk oylama sistemi ile seçilmesi öngörülüyor.

Ombudsman Manolova, basına yaptığı açıklamada," Referandum sorularının kanun olarak kabul edilmesi için çok az oranda oy yetmedi. Ancak vatandaşların yoğun katılımı ve soruların muazzam bir destek almasının bu soruların hem kurumlar, hem siyasiler tarafından kabul edilmesini zorunlu kıldığını düşünüyorum. Bulgaristan vatandaşlarının haklarını savunan Ulusal Kamu Denetçisi olarak vatandaşların iradesini savunmak için bu kanun tasarısını hazırlayıp, Meclise sundum" dedi.

6 Kasım'da Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte şovmen Stanislav Trifonov ve "Slavi'nin Şovu" programının ekibin inisiyatifi sonucunda gerçekleştirilen ulusal referandumda milletvekillerin iki turda salt çoğunluğu ile çoğunluk oylama sistemi ile seçilmesine ilişkin soruya yaklaşık 3 500 000 seçmen "Evet" cevabını verdi.

Bulgaristan Kamu Denetçiliği Basın Merkezi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada tasarının "Gerekçe" bölümünde zorunlu olarak karar şeklinde kabul edilmesi için gerekli olan sayıdan 12 bin daha az seçmen katılmasına rağmen referandum sonuçlarının yadsınamaz bir şekilde Bulgaristan halkının iradesinin ne olduğunu gösterdiği belirtiliyor.

Bulgaristan Meclisinde en büyük iki parti Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Yurttaşlar (GERB) ve Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), referandumdan hemen sonra soruların kanun olarak kabul edilmesini destekleyeceğini duyurdu, ancak yeni seçim kanunlarının tam olarak nasıl olacağını izah etmedi.

Tasarıda seçim bölgelerinde son altı ay içinde ikamet eden Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanma hakkına sahip olması öneriliyor. Kamu Denetçisinin ifadelerine göre seçim sonuçlarının manipüle edilmesinin önlenmesi için bu koşul gerekli bir şeydir.


DİĞER HABERLER