Bulgaristan Sanayi Sermayesi Derneği (AİKB) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Vasil Velev, "Eğitimin Bulgar ekonomisinin ve Bulgar toplumunun ihtiyaçlarına yönelik olmasını bekliyoruz. Eğitim ücretsiz değil, eğitimin maliyetini bizim ödediğimiz vergiler karşılıyor ve bize işletmelerimizde çalışacak eğitimli elemanlar yetiştirilmesini bekliyoruz" diye kaydetti.
Müh. Velev, an itibariyle okullarda yetiştirilen elemanların çalışmak için hazır olmadıklarının altını çizdi. Şimdiye kadar alınan tedbirlerin yeterince cesur ve radikal olduğundan şüphe eden Velev, değişikliklerin kesinlikle kozmetik olmadığını düşünüyor.
Velev'in ifadelerine göre Bulgaristan'da eğitim beşeri bilimler alanında çok sayıda uzman yetiştirilirken mühendislik ve teknik alanlarında çok az sayıda uzman yetiştiriyor. Velev, işgücü piyasasında mühendislere ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.
Velev, "Bu tür mesleklere daha fazla ve daha yetenekli genci çekmek için ekonomik teşvikler oluşturmaya yönelmek lazım" diye izah etti. AİKB Yönetim Kurulu Başkanı, işveren örgütlerinin sendikalara yönelik en temel eleştirisinin işgücü eksikliği sorununu göz ardı etmeleri olduğunu söyledi.
Velev, "Son yıllarda daha az çalışıp daha fazla para kazanılması için her türlü mucizevi çareler aranıyor. Biz böyle çarelerin olmadığını düşünüyoruz. Daha yüksek ücret alınabilmesi için daha iyi ve daha fazla çalışılması ve daha az çalınması lazım, başka çare yok. Sendikalar bu konuda her türlü şey konuştular" diye kesin bir tonla konuştu. Velev, sendikaların gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetlerde çalışanların gelirlerinin tazminat oranının çok düşük olduğunu ve Avrupa'da ortalama tazminat oranına eşit olursa herkesin maaşının 100-200 leva artırılabileceğini söyleyerek, insanları yanılttığını sözlerine ekledi.
Vasil Velev, "Aslında gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetlerde çalışanların gelirlerinin tazminat oranının çoğu Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerindekinden daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Üstelik AB ülkelerine göre son 10 yıllarda en hızlı bir şekilde büyüyor" diye izah etti.
İşgücü piyasasında olağandışı önlemlere gerek olmadığını ifade eden AİKB Yönetim Kurulu Başkanı, sendikaların şirketlerin kazanç oranının azaltılarak, işçi maaşlarının artırılmasına yönelik önerisini kınadı.
Velev'in ifadelerine göre kazanç oranı yüksek olan şirket iyi maaş ödüyor, iyi maaş ödemeyen şirketlerin ise kazancı düşüktür. Ekonomi uzmanı, "İyi çalışan şirketlerin kazancının bir kısmının alınması ve iyi çalışmayan şirketlerin çalışanlarının maaşlarının artırılması olacak şey değil. Sosyalizm döneminde ve planlanan ekonomide bile bu yoktu" dedi ve sendikaların hala bu efsaneyi anlatmaya devam ettiklerini ve bu efsane anlatmaktan vazgeçmediklerini sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) GSMH'ya ilişkin araştırmasına atıfta bulunan Velev, Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma Enstitüsü'nün de aynı şeyleri tespit ettiğini kaydetti. Velev, "Avrupa'da ortalama işgücü verimliliği oranının yüzde 15'lik payını avro olarak saatlik ücrete göre Bulgaristan'da işgücü verimliliği oranının oluşturduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda avro olarak saatlik ücret tutarı yüzde 21'ini oluşturuyor. Yani böyle de daha fazla ve daha iyi çalışmadan mucizevi bir şekilde zengin olmamızın açıkçası olur şey değil. Zenginleşmek için böyle mucizevi yollar arayacağımıza daha iyi çalışmamız için bizi neyin engellediği üzerinde düşünelim" diye özetledi.
Velev'in ifadelerine göre daha iyi yatırımlar yaparsak ve daha iyi yatırımcılar çekersek, ekonomik ilerleme olacaktır. Bu tür sorunları çözersek, ücret düzeyi sorununu da çözeceğiz" dedi.
Bazı konularda sendikalarla aynı görüşte olduğunu dile getiren Velev, Bulgaristan'da kriz dönemlerinde genelde işverenlerin ve sendikaların aynı görüşte olduğunun altını çizdi.
Velev, "Böylece Bulgaristan Kooperatif Ticaret Bankası'nın (KTB) iflas etmesinden kaynaklanan krizden dolayı 2014 yılında iki işveren örgütü ve dört sendikal örgüt euro banknot ve madeni paralara geçiş sürecini hızlandırmaya yönelik ortak bir öneri hazırlayıp, ortak bir pozisyonda birleşmiştik" diye anımsattı.