Burgaz şehrini ziyaret eden Turizm Bakanı Stela Baltova, "SD kısaltması ile tanınacak turistik bilgilere ilişkin tek sistem olacak Bulgaristan Ulusal Turizm Sicili Eylül ayına kadar hazır olacak. Bu sistem turistlerin izlenebilirliğine ve güvenliğine yardımcı olacak" diye bildirdi.
Baltova, "Bu sistemin gerçek zamanlı bir şekilde otellerin ziyaretçi kayıt defterleri ile bağlantı kurması öngörülüyor, yani otele bir müşteri yerleştiğinde doğrudan buna ilişkin veri SD ile bağlantılı olan Turizm Bakanlığı, Milli Gelir Ajansı (NAP), İçişleri Bakanlığı (MVR) ve belediyeler gibi diğer kurumlara aktarılacak. Bunların arasında bulunan her bir kurum sahip olduğu yetkilere bağlı olarak bu verilere erişecek. Bu sistemin içerdiği veriler kamuya açık tutulmayacak" diye izah etti.
Bakan Baltova, "Bu sistem ülkenin sınırları içinde hareket halindeki turistleri ve turizmden elde edilen gelirleri izleyecek. Turizm sezonu için Bulgar polisleri, Romen, Polonyalı, Çek ve Macar polisleri ile birlikte seyyar ekipler oluşturacaklar. Burgaz bölgesi sınırları içinde 400 mobil kamera bulunuyor, yılın sonuna kadar ise bu sayı 600'e çıkacak. Yazın burayı ziyaret eden turistler için yeterli sayıda çevirmen de sağlanacak.
Bu yıl yaz mevsiminde gezi rehberlerine yönelik ilk defa meslek uygulama gereklilikleri yürürlüğe girecek" diye kaydetti.
Bakan'ın verdiği bilgiye göre eğitim ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmalarından başka onların Bulgaristan Ulusal Turizm Sicilinin bir parçası olan Profesyonel Turist Rehberleri Defteri'nde kayıtlı olan profesyonel rehberler olması da gerekli olacak. Hekimlere gelince bugün itibarıyla bölgede 201 aile hekimi bulunuyor. Onlardan 12 aile hekimi Nesebır, 125'i Burgaz, 6'sı Sozopol, 3'ü Primorsko, 5'i Tsarevo ve 8'i Pomorie ilçelerinde hizmet veriyor. Bölgede 18 hastane bulunuyor. Hepsi de Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) ile sözleşme çerçevesinde faaliyet gerçekleştiriyor.
Karadeniz kıyılarına gelince özellikle büyük plajlar söz konusu olduğunda mutlaka kıyı tesislerini işletme izni verilecek. Belediyeler, şehirde bulunan plajları işletmeye dair sözlü önerilerde bulundu, fakat bu öneriler henüz görüşülmedi.