AB üyesi olmayan ülkelerden Bulgaristan'a çalışmaya gelen insanların sayısı ikiye katlandı. Bunun nedeni, Bulgaristan'daki maaşların bu ülkelere bakarak daha cazip hale gelmesi ve işe alma prosedürlerinin kolaylaştırılması.
Bulgaristan İstihdam Ajansı'nın verilerine göre 2017'nin ilk yarısında AB dışından Bulgaristan'a 3000'den az mevsimlik işçi gelmiş. Bu yılın aynı döneminde gelen mevsimsel işçilerin sayısı ise 6700. En fazla iş başvuruları onaylanan kişilerin vatandaşı olduğu ülkeler Ukrayna, Moldova ve Kırgızistan.
İstihdam Ajansı'nın açıklamalarına göre yurt dışından gelen mevsimlik işçilerdeki artış, işverenlerden çok fazla koşulu yerine getirmeleri beklenmemesinden kaynaklanıyor. Örneğin işe alınan kişinin alanında uzmanlaşmış olması aranmıyor, işe alınması için sadece iş sözleşmesi yapılması yetiyor. Bulgaristan'daki otel sahipleri kadro eksikliğinin yabancı işçilerle giderilemeyeceği yönünde olsa da ekonomi uzmanları, Bulgar tatil köylerinde her geçen yıl ile yabancı çalışanların artacağı yönünde.