Parlamentoya girmesi muhtemel 8 siyasi güç arasında zorlu koalisyon pazarlıkları bekleniyor
Bulgaristan'da sönük geçen kampanya sürecinin ardından seçmenler, 2 Ekim'de yapılacak erken genel seçimlerde ülkenin 48. parlamentosuna girecek 240 milletvekilinin isimlerini belirleyecek.
Anketler, en az 8 siyasi parti ve koalisyonun, yüzde 4 barajını aşıp meclise girebileceğini gösterirken, bu siyasi güçler arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle iktidara güçlü bir koalisyonunun gelmesinin zor olacağı tahmin ediliyor.
Mediana kamuoyu araştırma kuruluşunun seçim kampanyasının son haftasında yayınladığı ankete göre, 2021 yılına dek ülkeyi kısa aralıklarla 12 yıl yöneten eski Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi oyların yüzde 26,7'sini alarak, yeni parlamentonun birinci en büyük gücü olacak.
Kampanya sırasında "ülkeyi yönetebilecek tek başarılı başbakanın" kendisi olacağını anlatan Borisov, partisi muhtemelen tek başına iktidar olamayacağından koalisyon ortakları aramak zorunda kalacak.
Öte yandan parlamentoya girmesi öngörülen diğer siyasi partilerin henüz hiçbiri Borisov ile koalisyon yapabileceğini beyan etmiş değil. Zira, Borisov'un iktidarı sırasında topluma yansıyan yolsuzluklar yüzünden GERB partisi "en istenmeyen koalisyon ortağı" olarak gösteriliyor.
Bulgaristan'da en disiplinli seçmene sahip ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin oyların en az yüzde 10,3'ünü alması bekleniyor. HÖH, geçmişte zaman zaman çeşitli yasama çalışmalarında GERB partisi ile ortak hareket etmiş olsa da bu seçim kampanyasında "Kaostan Daha Güçlüyüz" sloganını benimseyen Borisov ile koalisyona girebileceği mesajını vermedi.
- Seçimde en fazla oyu GERB'nin ardından Değişime Devam partisinin alması bekleniyor
Siyasi arenada GERB'nin en büyük muhalifi olarak gösterilen ve daha önce yarım yılı aşkın ülkeyi yöneten eski Başbakan Kiril Petkov'un eş başkanlığını yaptığı Değişime Devam (PP) partisinin, seçimde oyların yüzde 16,8'ini alarak parlamentoya girmesi öngörülüyor.
PP'nin meclisteki ikinci siyasi güç olarak iktidara gelmek için en az 121 milletvekilinin desteğini bulması zor görünüyor.
Hükümet kurma görevinin PP'ye verilmesi durumunda bu partinin şimdilik tek güvenilir ortağı, oyların yüzde 6,9'unu alması beklenen sağcı Demokratik Bulgaristan (DB) partisi olacak.
Kampanyadan önce iki siyasi gücün ittifak içinde seçime katılması gündeme gelmişti ancak iki partinin toplam oy oranı iktidara gelmeleri için yeterli olmayacak.
Bu partilere en olası desteğin, Petkov hükümetinin eski koalisyon ortağı solcu Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisinden (BSP) gelmesi mümkün.
Geçmişte sürekli Bulgaristan'ın en ikinci büyük siyasi partisi olan BSP, parti içi siyasi entrikalar nedeniyle son dönemde büyük oy kaybına uğradı. BSP'nin 2 Ekim'de oyların yüzde 9,3'ünü alması bekleniyor.
- Küçüklerin büyüklük kompleksi
Yüzde 4 barajını aşması beklenen diğer siyasi güçler arasındaki sürtüşmeler nedeniyle de şimdilik bu partilerden koalisyon ortaklığı sinyali gelmiyor.
BSP'ye benzer biçimde Rusya'ya "sonsuz sadakata" dayalı siyaset yürüten, Kostadin Kostadinov liderliğindeki Yeniden Doğuş partisinin oyların yüzde 10,1'ini alarak parlamentonun en etkili güçleri arasında yer bulması öngörülüyor. Ancak Yeniden Doğuş, popülist söylemlerinde şimdiye kadar hiçbir siyasi partiyle ortak çalışmayacağını beyan etmişti.
Yeniden Doğuş ile aynı çizgide siyaset yürüten ancak onu muhalif gören Bulgaristan'ın Yükselişi (BV) partisinin oyların yüzde 4,5'ini alması bekleniyor. Eski Savunma Bakanı Rumen Yanev'in lideri olduğu BV, bugüne kadar herhangi bir koalisyon ortaklığı planından söz etmedi.
Yeni parlamentonun nasıl bir tutum sergileyeceği en kestirilemez üyesi, popülist şovmen Slavi Trifonov'un kurmuş olduğu Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi olacak.
Bulgaristan'ın referandumla başkanlık sistemine geçmesi yönünde kampanya yürüten İTN, geçmişte defalarca rutin parlamenter çalışmaları sabote etmiş, eski Başbakan Kiril Petkov'un koalisyon hükümetinden sürpriz şekilde ayrılıp ülkede siyasi krize neden olmuştu.
Siyasi gözlemciler, 2021'de 3 kez genel seçime giden Bulgaristan vatandaşlarının, ülkede süregelen siyasi istikrarsızlık nedeniyle bu seçime katılımının da düşük olacağını tahmin ediyorlar.