Yol Güvenliği Enstitüsü (İPB) tarafından yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, 2017-2020 yılları arasında Trakya Otoyolu'nda 108 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde bu otoyolunda meydana gelen trafik kazalarında 1080 kişi yaralandı.
Bu veriler, Trakya Otoyolu'nu Bulgaristan'da ölüm riskinin en yüksek olduğu otoyol haline getiriyor.
Yol Güvenliği Enstitüsü, aynı dönemde ülkemizin diğer tüm otoyollarında toplam 74 kişinin hayatını kaybettiğini ve 603 kişinin de yaralandığını belirtti.
Örgüt, son 10 yılda ülkemizde trafik kazaları sonucu ölüm riskinin AB ülkeleri arasında ölüm riskinin en yüksek seviyede olduğu ülkelerden biri olmasına rağmen saatte 140 km olmak üzere hala tüm Avrupa'da otoyollarda izin verilen maksimum hız sınırına sahip olduğumuzu vurguluyor.
Yol Güvenliği Enstitüsü, 2012 yılında otoyollarda izin verilen azami hız sınırının artırılması yönündeki yanlış karara karşı devlet kurumlarının sessiz kalmasını "sorumsuz ve profesyonellikten uzak" olarak nitelendiriyor.
Sivil toplum kuruluşu, ülkedeki karayolu taşımacılığı ile ilgili durumu normalleştirmek için acil siyasi ve uzman görüşüne dayalı kararlar alınmasında ısrar ediyor.
Örgüt yetkilileri, Bulgaristan'ın AB'de bu yılın mayıs ayı itibariyle trafik kazası mağdurlarının sayısında 2020'ye kıyasla % 40'tan fazla artış görülen tek ülke olduğuna dikkat çekiyor. Örgütün elde ettiği verilere göre, bu yıl Mayıs'tan 20 Haziran'a kadar trafik kazalarında ölen insan sayısı 88'e yükseldi, geçen yılın aynı döneminde ise bu sayı 53 idi.
Kamuoyuna sunulan Bulgaristan'da en tehlikeli yolların bir haritasından I-5 yolunda (Ruse (Rusçuk)-Byala kesimini içeren) meydana gelen 1301 kazada 80 kişinin hayatını kaybettiği anlaşılıyor. Onların 50'si Vidin'den Kulata'ya giden I-1 yolunda, 25'i Bılgarski İzvor-Mikre kesiminde, aynı sayıda kişi Filibe-Asenovgrad (Stanimaka) yolunda meydana gelen kazalarda hayatını kaybetti.