Ulusal yayın yapan Darik Radyo'nun Sedmitsata programına konuk olan Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, "Bulgaristan'da sığınmacı sorunun çözümü sınıra çekilen teller değil. Bulgaristan ve Türkiye sıkı işbirliği içindeler ve bunun sayesinde Bulgaristan'daki sığınmacıların sayısı 10 000 civarındadır. Bu ortak çabalar olmasaydı, o halde yüz binlerce sığınmacı söz konusu olacaktı" diye kaydetti.
Gökçe, "Önceki hükümetle yapılan görüşmelerden büyük sığınmacı dalgasına çözüm bulunmak amacıyla kurulan Bulgar-Türk sınırındaki duvarın sanki geçici bir şey olduğu izlenimiyle kaldık. Fakat şimdi bu tellerin hükümetin resmi bir politikasına dönüştürüldüğü hissine kapılıyorum" dedi.
Türkiye Büyükelçisi, "Bizler, Bulgar-Türk sınırına tel çekilerek kapatılmasına karşıyız. Türkiye'yi ziyaret eden önceki Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin ile anlaşmamız vardı, ben de buna ilişkin müzakerelerde yer aldım. O zaman dağlık kesimlerde korumalar sağlanması zor olduğu için geçici olarak tel çekilmesine dair anlaşma yaptık. Diğer kesimlerde tel çekilmesine gerek olmadığı görüşü ifade edilmişti. Şimdi bu yönde siyasi bir pozisyon olduğunu görmekteyim.
Bulgaristan'a giriş yapan sığınmacıların yarısı sadece Türkiye üzerinden değil, Makedonya, Yunanistan, Romanya gibi diğer komşu ülkelerin toprakları üzerinden de geçiyor. Belki de bu anlamda Bulgaristan'ın bu ülkelerle olan sınırlarına da tel çekmeyi düşünüp düşünmediğinin sorulması enteresan olacak" diye görüşlerini aktardı.
Gökçe, Bulgaristan'da radikal İslamcı örgüt IŞİD'in destekçileri olması tehlikesi altında olup olmaması sorusuna şöyle cevap verdi: "Bu sorunun cevabı bende değil. Bu soru yetkili Bulgar makamlarına yönetilmelidir, fakat şunu söyleyebilirim ki, Türkiye açısından bakıldığında başka birçok alanlarda olduğu gibi bizler terörizme karşı mücadele konusunda da Bulgar makamlarıyla sıkı bir işbirliği içerisindeyiz, bizlerin de İslam düşmanlığı ve Müslümanlara karşı hem Türkiye'de, hem Bulgaristan'da radikal tutumlarla mücadele etmekten ibaret ortak çıkarımız var. Sözde "İslam Devleti"ne karşı mücadele adına suçsuz Müslümanlara zarar verilmemesi gerektiğini düşünüyoruz".
Süleyman Gökçe, tartışma konusu olmaya devam eden Türkçe Haberler'in devlet televizyonundan kaldırılması fikriyle ilgili olarak şunları söyledi: "Tarihsel sürecin belirli bir yönü vardır ve Bulgaristan'ın ülkede hakim olan etnik modelden dolayı gurur duyması tamamen hakkıdır. Bu haberler yayından kaldırılırsa, Bulgaristan tarihin yanlış tarafında yer almış olacak. Avrupa Atlantik bölgesindeki ortaklarına bu kararı anlatmakta zorlanacağı bir duruma düşecek. Bizler Bulgaristan'a komşu ve dost bir ülke olarak bunun olmasını istemiyoruz ve olayların bu tür gelişmesinden endişeleniyoruz".