Çiftlikler batma eşiğine geldi



Pazar, 21 Ağustos 2022

Çiftlikler batma eşiğine geldi

Bulgaria ON AIR televizyon kanalında yayınlanan “Bulgaristan Sabah” programına konuk olan Bulgaristan Birleşik Hayvan Yetiştiricileri Derneği Başkanı Boyko Sinapov, "Hayvancılık sektörü kriz tehdidi altında bulunuyor. İflaslar, sürü azalması ve süt kıtlığına dair uyarılar var. Hayvan yemi fiyatlarındaki artış %100 oranındadır. Çiftliklerin büyük bir yüzdesinin faaliyetlerini durdurması bekleniyor” diye kaydetti.

Sinapov’un ifadesine göre, ülke genelinde hayvan üreticilerinin iflas etme eğilimi var.

Sinapov, “Hayvancılık sektöründe sorun dünden ya da bugünden değil. Kendimize koyduğumuz hedeflere ulaşamadık. Süt sektörü, çiğ sütün düşük alım fiyatları nedeniyle ciddi bir tokat alıyor – ayakta kalmamızın bir yolu yok” diye vurguladı.

Yine de son bir ayda çiğ süt fiyatlarında artış kaydedildi. Sinapov'un ifadesine göre, çiğ süt fiyatlarının ülkenin bazı bölgelerinde 1 levaya ulaştığına dair işaretler var. Bununla birlikte hayvan üreticisi, bu artışın geciktiğine inanmaktadır.

Sinapov, “Ayakta kalabilmemiz ve iş yapabilmemiz için sütün alım fiyatı 1,30 levadan düşük olmamalıdır” diye açıklık getirdi.

Dernek Başkanı, hayvan üreticilerinin mağaza ağındaki fiyatları belirlemediğini bir kez daha hatırlattı.

Sinapov, “Bulgaristan’daki hayvan üretici ham ürün üretiyor ve doğrudan satış yapma hakkına sahip değil. Çok küçük bir kesimimiz süt üretip çiğ süt otomatlarıyla süt satıyor, ama onlar bile çok zor durumda” dedi.

Hayvan üretici, ayrıca ürün ticareti söz konusu olduğunda sektörün karşılaştığı en ciddi sorunlardan biri olan mağaza ağındaki ciddi rekabet ve yerli üreticiyi "öldüren" yurt dışından süt ve et ürünleri ithalatına dikkat çekti.

Sinapov, “Mağazalarda tüketici satın alma gücümüzün karşılayamayacağı yüksek fiyatlar görüyoruz. Açık konuşmak gerekirse, ham ürünlerin alım fiyatları düşük, ancak mağaza ağında yüksek fiyatlar gözlemleniyor. Birinin bir şeyler yapması gerekiyor” diye sert konuştu.

Sinapov, hayvan yetiştiricilerinin bu şartlar altında ne kadar dayanabileceğine ilişkin bir soruya yanıt olarak, daha fazla hataya yer olmadığı için sektöre ciddi önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Dernek Başkanı, “Sektörde bir bekleme tarihi vardır. Bu, ilkbaharda destek başvurusu yapmamızla ilgili bir tarih olup o zamana kadar destek başvurusu yaptığımız hayvanları elimizde tutmak zorundayız. Bu tarihten sonra da durum aynı şekilde devam ederse birçok çiftlik batacak” diye tahminde bulundu.

Sinapov, meslektaşlarının başvuru yaptığı elinde hayvan bulundurma sürelerinin çoğunun ekim ayı sonunda sona erdiğini özetledi.

Dernek Başkanı, “Yılbaşına kadar birçok çitlik tasfiye edilеcek” dedi.


DİĞER HABERLER


09 Aralık 2024