Çin Şirketi'nden, Belene Nükleer Enerji Santrali projesine ilgi



Cuma, 16 Mart 2018

Çin Şirketi'nden, Belene Nükleer Enerji Santrali projesine ilgi  Bugün Mecliste kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Enerji Bakanı Temenujka Petkova, Şubat ayı ortasından bu yana Çin'in en büyük devlete ait nükleer enerji şirketi olan "CNS" tarafından Belene Nükleer Enerji Santrali inşaatı projesine büyük bir ilgi olduğunu bildirdi. Çin şirketinin, bu projeyle ilgilendiğini belirten Ulusal Elektrik Şirketi'ne (NEK) bir mektubu sunduğunu belirtti.

Enerji Bakanı ayrıca geçtiğimiz hafta Avrupa Yatırım Bankası'nın da bu projeyi finanse etme olasılığının bulunduğunu belirttiğini bildirdi. Petkova, bankanın menfaatinin aynı zamanda bu projenin finansal olarak nasıl yapılandırılacağı ve getiri ile kârın ne olacağı ile ilgili birçok sözleşmeyle de bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

Temenujka Petkova, 2 Mart'ta alınan Ulusal Meclis kararının sıkı bir şekilde uygulanacağını ve Belene Nükleer Enerji Santrali ekipmanının en rasyonel kullanımı için çeşitli seçenekler ve tekliflerin gerekli zaman dilimi içerisinde Meclise sunulacağını da sözlerine ekledi. Çin şirketinin sunduğu mektubun taslak kararda yer alacağını söyleyen Bakan," Biz böyle bir teklif hazırlıyoruz. Bakanlıkta bir çalışma grubu kuruldu. Bu grupta Bulgaristan Enerji Holdingi (BEH), NEK, Devlet Radyoaktif Atıklar İşletmesi, Belene Nükleer Enerji Santrali ve Enerji Bakanlığı uzmanları yer alıyor. Böylece Meclis tarafından belirlenen süre içinde bu teklifleri yapabilir ve hazırlanacak analizler temelinde ilerleyebiliriz" diye ekledi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan, "Ulusal Meclise herhalde Belene projesi için farklı seçenekler önerilecek" diye izah etti. Petkova, "Bu seçenekler, ekonomik ve finansal bir gerekçeye sahip olacaklar, böylece bir yandan tüm bölgenin enerji güvenliğini sağlamak, öte yandan kar elde etme fırsatına sahip olmak için Bulgaristan açısından en iyi karar alınmasına imkan olacak" dedi.

Petkova, "Projenin bölgesel, Balkan düzeyinde uygulanmasına yönelik fırsatlar var, ancak diğer tüm olası seçenekleri hariç tutmamak lazım" diye ifade etti.


DİĞER HABERLER