Cumhurbaşkanı Radev, Banka İflası Kanunu'nu veto etti



Çarşamba, 21 Şubat 2018

Cumhurbaşkanı Radev, Banka İflası Kanunu'nu veto ettiCumhurbaşkanı Rumen Radev, Banka İflası Kanunu'nda yapılan değişikliklere itiraz ederek, yeniden görüşülmesi için Meclise geri gönderdi.

Şubat ayı başında Meclis Genel Kurulunda Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH ) Milletvekilleri Delyan Peevski, Yordan Tsonev ve Hamid Hamid tarafından sunulan Kooperatif Ticaret Bankası'nın (KTB) ikinci kez hortumlanmasına karşı önlemler alınmasına ilişkin yasa tasarısı ikinci okumada kabul edildi.

Veto kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Devlet Başkanı'nın, kabul edilen yasanın bazı hükümlerine itirazı var. Onlarla hukukun üstünlüğü ihlal edilerek, geriye dönük olarak hukuki sonuçlar, edinilmiş haklar ve ödenmiş borçlar yeniden düzenlenmektedir" denildi.

Veto kararının Gerekçeler bölümünde Radev, toplumun kabul edilen yasanın sonuçlarının somut boyutlarını bilmesine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Radev, veto kararına gerekçe olarak şunları kaydetti: ""Böyle aşırı bir tedbirin uygulanmasına karar verirken Meclis, ufak olacak teminatların ne miktarda olacağını, nispeten etkili olmayacak hisse senetlerinin ve hisse devirlerinin kaç tane olacağını, kanunun uygulanması sonucunda KTB'nin iflas seviyesinin ne kadar yükseltileceğini açık bir şekilde tartışmalıdır".

Veto kararıyla ilgili HÖH Milletvekili Hamid Hamid, "Devlet Başkanı'nın kanunları veto etme yetkisi vardır. Bu, onun anayasal hakkıdır" diye yorumda bulundu. Hamid, bunun Devlet Başkanı'nın yedinci veto kararı olduğunu hatırlatarak, HÖH partisinin Rumen Radev'in gerekçelerine katılmadığını da ekledi.

Bilindiği gibi, yasa tasarısı KTB, gözetim altında bulunduğu sırada hisse senetlerini başkalarına devreden banka borçlularını ilgilendirmektedir. Bunlar, 20 Haziran 2014'ten sonra yapılan hisse senetlerin devrine ilişkin sözleşmelerdir.


DİĞER HABERLER