Maliye Bakanı Asen Vasilev, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamalarda, "8 milyar levadan fazla devlet parası kamu ihalesi yapılmadan şirketlere dağıtılmış" diye bildirdi.
Bakan, "2019'dan Nisan 2021'in sonuna kadar Bulgaristan'daki kamu şirketleri 20 milyar leva değerinde sözleşmeler imzalamış" diye açıkladı.
Vasilev, "Bunlardan toplam 11 milyar 700 milyon leva değerinde olan sözleşmeler ihalelere ilişkin sözleşmeler, toplam 8 milyar 600 milyon leva değerinde olan sözleşmeler ise ihalelere ilişkin değildir. Yani devlete ait işletmelerin harcadığı paranın %40'ından fazlası kamu ihaleleri yapılmadan sağlanmıştır" diye belirtti.
Bakanın ifadesine göre, bu bilgileri toplamak son derece zor oldu, çünkü sözümona "kurum içi" prosedürler halka açık değil ve onlar hakkında herhangi bir veri kayıt sisteminde özet veriler bulunmamaktadır.
Vasilev, "Kurum içi siparişlerin, ancak bir işi yapabilecek ve ilgili bakanlık veya belediyeye ait bir devlet veya belediye işletmesi bulunursa yerine getirilmesi amaçlanır. Bu siparişlerin amacına göre böyle işletmeler taşeron kullanma hakkına sahip olmamalıdır. Oysa Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığında, Ekonomi Bakanlığında ve diğer yapılanmalarda gördüğümüz gibi bu fırsat, kamu alımlarından kaçınmanın ve firmalara ihalesiz ve rekabetsiz para vermenin bir yolu olarak kullanılmıştır" diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Kiril Petkov, "Aynı şey açıkça her yerde olmuştur - kamu ihalesi yapılmaksızın büyük miktarda paralar verilmiştir. Bu kamu kaynaklarının israfıdır" diye yorumda bulundu. Bakan, buna örnek olarak Başbakanlık Kompleksinin inşasını gösterdi.
Petkov, "Sofya Tech Park'ta 90 000 m2'lik bir idari bina düşünün, yapım işi 182 202 000 leva karşılığında kamu ihalesi yapılmadan imzalanmış bir sözleşme ile verildi. 182 milyon, tam yapı mühendisliği, yani tasarım, inşaat ve yapı denetimi için bir şirkete kamu ihalesi yapılmaksızın verildi" dedi. Bakanın verdiği ikinci örnek, barajlar için verilen para ile ilgiliydi. Onun ifadesine göre, Devlet Konsolidasyon Şirketine onlar için 630 milyon leva kaynak verildi.
Hemus Otoyolu ile ilgili de bir örnek veren Petkov, "2018 ve 2019'da bakanlık kararnameleri ile devlet Hemus Otoyolu'nun inşası için 3,71 milyar leva sağlamış. Ardından Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı bir inşaat şirketine otoyol inşaatının 2020 yılı sonuna kadar devam etmesi için 1 milyar 140 milyon leva vermiştir. Otoyol için sırasıyla 45-50 firmaya avans ödemesi olarak 996 milyon leva dağıtılmış" diye dikkat çekti.
Denetimler ayrıca Otoyollar Şirketinin 30 şirketle kamu ihalesi olmaksızın sözleşme imzaladığını ve 3-4 gün içinde onlara 188 milyon leva avans ödemesi yaptığını gösterdi.
Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Violeta Komitova'nın ifadesine göre, 570 milyon leva finansman kaynağı, heyelan bölgelerinin güçlendirilmesi için ihale yapılmaksızın tahsis edildi, bunun nedeni olarak aciliyet gösterildi.