Adalet Bakanlığı, vatandaşlık rejiminin sıkılaştırılmasına yönelik Bulgaristan Vatandaşlık Kanununda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı hazırladı. Yasa tasarısının görev süresi dolmadan önce teknokratlar hükümeti tarafından onaylanması ve ardından da yeni 44. Halk Meclisi tarafından kabul edilmesi bekleniyor.
Bakanlık, Bulgaristan Vatandaşlık Kanunundan başka dinlerin siyasi amaçla kullanılmamasına dair Anayasal yasağın daha etkili bir şekilde uygulanmasının sağlanması için Dinler Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasasında da değişiklikler yapılmasını teklif ediyor.
Adalet Bakanı Mariya Pavlova'nın hazırladığı tasarının gerekçe bölümünde şöyle deniliyor: "Bulgaristan Vatandaşlık Kanunu'nun 3. maddesinde değişiklik yapılmasıyla hakların kötüye kullanılmasına izin verilmemesine ilişkin Anayasadaki genel ilke somutlaştırılacak. Çifte vatandaşlığı kötüye kullanma yasağı, çifte vatandaşlığı olan bir kişinin Bulgaristan yasalarının yürürlükte olduğu bir yerde daha elverişli olduğu halde bile yabancı bir yasaya uymamasıdır. Başka bir değişiklik teklifiyle bir kişinin bu hükümlerin içerdiği esaslara dayanarak vatandaşlık başvurusunda bulunduğu tarih itibariyle artırılmış yatırımın mevcudiyetinin veya bir Bulgar ticari kuruluşun sermayesine yapılan yatırımı korumasına yönelik gereklilikler getiriliyor.
Dinler Kanunu'nda değişiklikler, uluslararası ilişkilerdeki gerginlikler ve modern dünyanın jeopolitik mimarisinin değiştiği koşullarda milli güvenliğin ve vatandaşların hak ve özgürlüklerinin önündeki güncel tehditler ve zorluklar dikkate alınarak teklif ediliyor. Dinler Kanununda değişiklerle dinlerin siyası amaçla ve milli güvenliğe, kamu düzenine, halk sağlığı ve ahlakı veya başka bir şahısların hak ve özgürlüklerine karşı kullanıldığı durumlarda acil olarak yargı sisteminin harekete geçmesine yönelik hızlı bir mekanizma uygulanacak. Dini kurumların finanse edilmesine ilişkin İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi standartlarına uygun yeni gereklilikler getiriliyor.
1000 leva üzerinde anonim bağışlar yapılmasının, siyasi partiler tarafından bağışlar yapılmasının yanı sıra Avrupa Birliği Konseyi'nin 2580/2001 sayılı yönetmeliğine göre polis ve yargı işbirliği çerçevesinde finansal varlıkların dondurmasına ve sıkı tedbirlere tabii tutulan şahıs, grup ve oluşumlar listesine dahil yabancı teşkilatlardan mali kaynaklar ve varlıklar alınmasının kesinlikle yasaklanması öneriliyor. Dini kurumların yabancı devletler ve onların organları ve teşkilatları tarafından finanse edilmesine yasak getiriliyor. Bazı dini kurumların özellikleri dikkate alınarak, örneğin Vatikan'a bağlı Katolik Kilisesi olduğu gibi gerekli olduğu hallerde Bulgaristan'ın uluslar arası sözleşmelerle bu tür ilişkileri düzenlemesi imkanı veriliyor.
Anayasal düzenin ve korunması ve Bulgaristan vatandaşlarının haklarının ve özgürlüklerinin korunması göz önüne alınarak, yabancı uyruklu kişilerin Bulgaristan'daki dini kurumları (tüzel kişileri) temsil etmesine yasak getiriliyor, yabancı vatandaşların Bulgaristan'da kayıtlı dinlere ait kurumlarda görevlendirilmesine ilişkin prosedürün tamamlanmasının yanı sıra tedavi, sosyal ve eğitim kurumlarının açılması ve faaliyete geçmesine ilişkin prosedür de tamamlanıyor.
Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik teklifinin amacı, seçimler gerçekleştirildiği zaman Bulgaristan devletinin egemenliğinin garanti edilmesi, partilerin Bulgaristan vatandaşı olmayan kişilerden finansman alması imkanının önünün kesilmesi, kanunun 29. maddesi gereğince daha kamu kayıtlarında daha büyük şeffaflık sağlanmasının yanı sıra Siyasi Partiler Kanununun düzenlenmesinin Seçim Yasasındaki seçim kampanyalarının finanse edilmesine ilişkin kurallarla senkronize edilmesi ve onların arasındaki çelişkin aşılmasıdır. Siyasi Partiler Kanununda Sofya Şehir Mahkemesinin siyasi ve organizasyon faaliyetinde, seçim kampanyalarında ve propagandalarında sistemli olarak dini kurumları ve onların temsilcilerini dahil eden siyasi partilerin tescil kaydını iptal etmesine yönelik ayrıca teşkil eden bir dayanak oluşturacak hükümler getirilmesi öneriliyor.
Dinin siyasi amaçlarla kullanılmasına dair Anayasal yasağın daha etkili uygulanması için kanun tasarısında seçim kampanyalarında Dinler Kanununun yasaklarını sistemli olarak ihlal eden veya Bulgaristan'da Anayasa ile resmi dil olarak belirlenen Bulgarcadan başka bir dilde seçim propagandası yapan siyasi partilerin, koalisyonların ve girişim komitelerin kaydının iptal edilmesine imkan veren Seçim Yasasında da bazı değişiklikler yapılması öneriliyor. Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve Avrupa Parlamentosu Üyeliği seçimleri gerçekleştirilmesine ilişkin gerekliliklere benzer seçmenlerin en az son üç ay içinde Bulgaristan'da ikamet etmiş olması koşulu getiriliyor. Önerilen değişikliklerle Bulgaristan vatandaşların aktif seçim hakkını kullanmasına yönelik gerekliliklerde eşitlik sağlanması amaçlanıyor".