Dinler Kanununda değişiklikler içeren tasarı yasalaştı



Cuma, 21 Aralık 2018

Dinler Kanununda değişiklikler içeren tasarı yasalaştı Dinler Kanunu'ndaki değişiklikler, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Değişikliklere göre ülkede son nüfus sayımındaki verilere göre Bulgar Ortodoks Kilisesi'ne ve nüfusun yüzde birinden fazlasını oluşturan dinlere mensup kişi başı 10 leva (yaklaşık 5 avro) devlet finansmanı sağlanacak. Belirlenen kritere göre dini cemaatlere sağlanacak finansmanın 15 milyon levadan az olamaz. Bu ve önceki metin, İslam karşıtı tavırlarıyla bilinen Birleşik Vatanseverler milletvekillerini bir yandan ve öte yandan iktidardaki GERB ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi milletvekilleri arasında kavgaya neden oldu. Birleşik Vatanseverler talepleri reddedilince Meclis Genel Kurulu toplantı salonunu terk ettiler.

Bulgar Ortodoks Kilisesi'nin yetkisi altındaki yurt dışında bulunan piskoposluklar ve patrikliklere sağlanan finansman kaynağı her yıl Devlet Bütçe Kanunu ile belirlenecek.

Okul öncesi ve okul eğitimi sistemi dâhilindeki ve yüksek dini okullar, talepleri doğrultusunda açılan dini cemaatler tarafından finanse edilebilir. Kamu kaynakları eğitim maliyetlerinin, öğrencilere burs ödenmesinin maliyeti, yurtlarda kalan öğrencilerin maliyetinin ve maddi duran varlıkların bakım onarım giderlerinin karşılanması için sağlanacak.

Eğitim ve Bilim Bakanlığı, dini cemaatlerin okul dışı ortamlarda uygulayabileceği onayladığı eğitim programlarını kendi bütçesinden finanse edebilecek. Kamu finansmanı ile ödenecek dini kurumlardaki görevlilerin maaşlarının azami miktarı, dini cemaatin yönetim organlarında görevliler hariç rahiplerin aylık maaşları bir pedagoji uzmanının aldığı maaş miktarını aşamaz ve dini kurumlarda görevlilerin aylık maaşları, kamu sektöründe çalışanların ortalama aylık maaş miktarını aşamaz.

Dini cemaatler, ibadet yerlerinin dışında da toplumsal faaliyet organize edebilir, ancak bu durumda halka açık etkinlikler, bayramlar ve kutlamalar hariç ses seviyesini yükseltmek için kullanılan teknik cihazlar veya ses cihazları kullanılamaz.

Değişikliklere göre dini cemaatlerin her yıl Şubat ayının sonuna kadar Başbakanlık Dinler Daire Başkanlığı'na halka açık dini merasimler için tasarlanmış ibadet yerlerinin, tapınakların ve manastırların listesini sunmaları gerekecek. Dinler Daire Başkanlığı, ibadet yerlerinin, tapınakların ve manastırların kaydı yapılacak bir defter tutacak.

Yeni dini cemaatlerin 3000 imza ile mahkemelerde ancak kaydedilebilinmesi önerisi reddedildi.

Mahkeme tarafından kaydedilen dini cemaatlerin, 7 gün içinde bunu Dinler Daire Başkanlığı'na bildirmesi gerekir.

Devlet ve belediyeler, imkânı olduğunda dini cemaatlere mezarlık parkları için ücretsiz arazi tahsis edecek.


DİĞER HABERLER