Bir televizyon programına konuk olan Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nden Doç. Dr. Ognyan Büyükliev , “Bulgaristan'da süt sektöründe yaşananlar korkunç. Ağustos ayı itibarıyla 323 inek çiftliği ve 305 koyun çiftliği kapatıldı. Bugüne kadar ürünlerde süt tozu oranı yüzde 50 civarındaydıysa şimdi yüzde 70-80 civarında olacak. Zinciri takip etmesi ve Bulgaristan’da üretimini teşvik etmesi gereken bakanın (Kiril Vıtev) sözleri nerede kaldı? Tarım Bakanı'ndan ithal hammaddelerle işleyicilerin Bakanı oldu” diye kaydetti.
Büyük market zincirlerinde satılan yarı hazır ekmeği örnek veren Büyükliev, “Bizim tahıllarımızdan değil, karışımları ithal. Bulgaristan'da organik buğday yok, çavdar da yok. Ekmeğin Bulgar organik tahılından yapılması durumunda maliyetinin ne kadar olacağını hesapladığımızda fiyatının 5 leva civarında olacağı ortaya çıktı. Bunun için verimi azaltmak ve daha hafif makinelerle çalışmak gerekir. Ekmeğe yüzde 0 KDV ithalatçıyı teşvik ediyor” diye kaydetti.
Büyükliev, inek çiftliklerinin ve koyun çiftliklerinin kapatılmasıyla ilgili mevcut Bakandan alıntı yaptı. Bilim insanı, “Birkaç gün önce Tarım Bakanı Kiril Vıtev, kuru sütün bir zamanlar taze olduğunu ve bunda endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etmişti. Polonya başta olmak üzere yurt dışından ithal edilen kuru sütle geleneksel Bulgar yoğurdu yapamazsınız” dedi. İktisatçı, en büyük kuru süt üretim tesisinin Kiev yakınında olduğuna ve Çernobil'deki kazadan sonra Sovyet döneminde inşa edildiğine dair bir örnek verdi. Doçent, “Sütü kuruttuğunuzda içindeki faydalı maddelerin yarısı kaybolur” diye ekledi.
Büyükliev, devletin iflas eden bir işletmeyi satın aldığı, rehabilite ettiği ve yavaş yavaş oradaki işçilere devrettiği Fransa'dan bir süt ürünü paketi gösterdi.
Et ürünleriyle ilgili sorunları da anlatan Büyükliev, “İstatistikler, işlenmiş et miktarının, bu etin %20-30'undan fazlasının Bulgaristan'da üretilmediğini gösterdiğini gösteriyor. Kalitesiz et var, bu herkesin bildiği bir sır. Kendisinin (Tarım Bakanı’nın) kendi fabrikasında bu tür etlerle çalıştığını biliyorum, ama kaliteli olduğunu iddia ediyor” dedi.
Onun ifadesine göre, yemeklere farklı gözle bakmak lazım, kompostolar ülkemizde bir süre önce tüketiliyordu, bu gelenek değişiyor.