NOVA TV'nin "Merhaba Bulgaristan" programına konuk olan Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Doç. Dr. Angel Kunçev, "Üç haftalık yeni kısıtlayıcı önlemlerden sonra umduğum en iyi sonuç, morbiditede % 30-35'lik bir azalma olması, ancak bunu başarmak zor" diye kaydetti. Uzman doktor, Ulusal Koronavirüs Kriz Masasının salgında platoya ulaşılmasından, hasta ve ölü vakalarında artışın durdurulmasından mutlu olacağını sözlerine ekledi.
Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, bunun gerçekleşmesi durumunda önlemlerin ilk gevşemesinin, ilkokul öğrencileri de dahil olmak üzere çocukların kreş ve anaokullarına geri döndürülmesi olacağını açıkladı.
Önlem almada gecikme olmadığını söyleyen Doç. Dr. Kunçev, "Eşik olarak kabul edilen seviyelere ulaşıldığında önlemler alındı" diye belirtti.
Uzman doktor, "İki büyük sorun var - personel yetersizliği ve sağlık sistemine güvensizlik, bu da önlemlerin uygulanmasının etkili olacağına güvensizlik yaratıyor. Bu durumda, daha önce ve daha katı önlemler alınmış olsaydı, faydaları çok büyük olmazdı" dedi.
Semptomsuz vaka oranı yüzde 10-15
Doç. Dr. Kunçev, karantina altındaki insanların kontrolü ile ilgili bir soruya yanıt olarak, Avrupa'nın büyük bir kısmında karantina uygulamasının ve kendi kendini tecrit etmenin gönüllü olarak yapıldığını söyledi. Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, "Ancak Bulgaristan'da bir kişiye böyle bir kısıtlamaya tabi olduğundan SMS, e-posta yoluyla veya telefonla haberdar edilmesi için Sağlık Yasasında bir değişiklik yapılması bekleniyor. Bu, Bölge Sağlık Müfettişliklerinde (RZİ) çalışan meslektaşlarımızın görevi daha başarılı bir şekilde yerine getirmesini sağlayacak" dedi.
Doç. Dr. Kunçev, antijen testi sonucu pozitif çıkan kişilerin kısıtlayıcı önlemlerden kaçınmak için PCR testi yaptırmadıkları için semptomsuz vakaların ortalama olarak % 10-15 oranında olduğunu vurguladı. Bu nedenle, her pozitif sonuç veren antijen testinin faturasını devletin ödediği PCR testi ile doğrulanmasının ve ardından sonraki tüm önlemlerin etkinleştirilmesinin düşünüldüğünü sözlerine ekledi.
Piyasada birçok farklı antijen testi olduğunu, bazılarının güvenilirliğinin % 30-40, bazılarının ise % 99'un üzerinde olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, "Bulgaristan'da bu tür test kitleri satan 40-50 firma var ve bunların fiyatı aynı değil" dedi.
Devletin çok sayıda antijen test kiti satın aldığını belirten Doç. Dr. Kunçev, "Şu anda 1 milyon test kiti sağlama sürecindeyiz, bu nedenle herkesin onlara erişebileceğinden emin olabiliriz" diye ekledi.
Aşı buzdolabı dondurucular satın alınıyor
Hastanelerin önünde neden hastaneye kaldırılmayı bekleyen insanlar olduğu sorulduğunda Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, sorunun genellikle organizasyon eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Doç. Dr. Kunçev, "Günde 5-6 bin yeni vaka olduğunda gelecekte böyle olaylar yaşanmayacağını kimse garanti edemez" diye ifade etti.
Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, aşılar için gerekli derin dondurucu buzdolapların halihazırda satın alındığını belirtti. Tüm 28 RZİ'ye bu tür buzdolapların temin edileceğini kaydeden Doç. Dr. Kunçev, Ulusal Aşılama Programı hazırlıklarında son aşamaya gelindiğini açıkladı.
Strateji, önce sağlık çalışanlarının aşılanmasını, ardından sosyal evlere yerleştirilen insanların ve daha sonra kritik altyapılarda çalışanların aşılanmasını öngörüyor. Yetkililerin, aşı olmayacağını söyleyen yüzde 40 oranındaki nüfus kesimine karşı nasıl bir tutum alacağına ilişkin soruya Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, şöyle yanıt verdi: "Ayrıca gerçeği ve gerçekleri anlatacağımız bir tanıtım kampanyası yapmayı planlıyoruz".