Devlet Tarım Fonu (DFZ), doğal afetlerle eşdeğer tutulabilecek olumsuz iklim koşullarının tarımsal ürünlere verdiği zararın telafi edilmesine yönelik devlet yardım programına başvuran 708 çiftçiye 17 735 482,95 leva yardım ödedi.
DFZ Yönetim Kurulu kararıyla 26 Eylül’e kadar devlet yardımı başvurusunda bulunan çiftçiler, başvurularının işleme alınmasının ardından 3 iş gününe kadar destek alabileceklerini hatırlatırız.
Yardımın ödenmesine ilişkin son tarih değişikliği, Bakanlar Kurulu, Tarım ve Gıda Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve ülke çapında tarım protestosu düzenlenmesi için Girişim Komitesi arasında 20 Eylül’de imzalanan Mutabakat Zaptı dahilinde üstlenilen taahhütle bağlantılıdır.
Geri kalan çiftçiler için son başvuru tarihi şu ana kadar onaylanmış olan 6 Ekim 2023 tarihine kadar olup, başvuruları işleme aldıktan sonra yardım ödemesini 27 Ekim 2023 tarihine kadar almaları gerekmektedir. 2023 yılında yapılacak yardım miktarı 22 100 000 levadır.
Temmuz 2023 sonuna kadar doğal afetlerle eşdeğer tutulabilecek olumsuz iklim koşullarının ekili alanlara verdiği zararların %100 oranında olduğu belirtilen hasar tespit protokolleri bulunan çiftçiler destek almaya hak kazanmaktadır.
Tahsis edilen ödenekler, mahsullere göre aşağıdaki üretim maliyeti yoğunluğuna göre dağıtılır:
- meyve ve sebze (badem, kayısı, erik, ceviz, şeftali, kiraz, ayva, elma, armut, kiraz, fındık, patates, rezene, karpuz, açık havada biber ve domates, çilek yetiştiriciliğinin gerçek maliyetlerinin %80'ine kadar;
- kolza hariç, buğday, kışlık arpa, mısır ve ayçiçeği gibi tahıl ve yağlı tohumlu bitki yetiştiriciliğinin gerçek maliyetlerinin %40'ına kadarı;