50'ye yakın sivil toplum örgütü, Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev ve milletvekillerine gönderdiği açık mektupla çocukların okul öncesi zorunlu eğitime 4 yaşında başlamasını yasallaştırma girişimlerine yeniden teşebbüs edilmesiyle ilgili sivil toplumun sesine kulak verilmemesini protesto etti.
Mektupta Anayasa'ya göre sadece okul eğitiminin zorunlu olduğu ve ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme ve terbiye etme hakkına sahip oldukları ve devletin zorunlu hizmetler sunarak, onların yerini alamayacağı belirtiliyor.
Mektupta, 4 yaşındaki çocukların zorunlu eğitime başlamasının Bulgaristan'ın taraf olduğu bir dizi uluslararası anlaşmayı ihlal ettiğine dikkat çekiliyor. Bu anlaşmalara göre ailenin, çocuğunun nasıl eğitim göreceği konusunda öncülük ettiği ifade ediliyor.
Açık mektupta, "Uygun bir aile ortamı sağlamanın yolunu bulan ve okul öncesi dönemde çocuğunun gelişimi ile ilgilenmek isteyen ebeveynlere ceza uygulanması yasal değildir" deniliyor.
Örgütler tarafından bu tür önlemlerin çocukların haklarını da ihlal ettiği ve onların en iyi çıkarları aleyhine olduğu belirtildi. O yaştaki çocukların kurumsallaşmadan ziyade ilk önce kişisel ilgi, bireysel çalışma, çok sevgi ve desteğe ihtiyaç duyduğu ifade edildi.
Örgütlere göre bu tür adımlar, ilk ve orta eğitimde kaliteli reformlar gerçekleştirmek için gerekli kaynakların başka yere aktarılmasına neden olacaktır.
Örgütler, iktidardakilerin 4 yaşındaki çocukların zorunlu eğitime başlaması teklifini reddetmeleri, konunun kamuoyunda geniş çaplı tartışmasının düzenlenmesi ve yapılması ve ortaya konulan problemlerle ilgili kurumların görüşlerinin alınması çağrısında bulunuyor.
Örgütlere göre Avrupa ülkelerinin çoğunda çocuklar zorunlu eğitime 6 yaşında başlıyorlar ve 4 yaşını dolduran çocukların anaokuluna gitme zorunluluğu getiren Avrupa düzeyinde bir sözleşme mevcut değildir.
Mektupta bu alanda yapılan araştırmaların okul öncesi eğitim sonuçlarının okul öncesi eğitim süresi veya eğitime başlama yaşına değil de, destekleyici aile çevresine bağlı olduğunu gösterdiği belirtiliyor.
Ebeveyn ve sivil örgütleri, çocuğunun geleceğini düşünen her bir vatandaşın gelecek yerel seçimlerde iktidardaki partilere oy vermemesi ve ebeveynlerin çocuğunun nasıl eğitileceği konusunda söz sahibi olma hakkının alınması durumunda sivil itaatsizlik eylemlerine geçilmesi çağrısını yapacaklarına dair iktidardakileri uyardılar.
Arzu eden herkes, internet üzerinden "4 Yaşındaki Çocukların Zorunlu Eğitime Başlamasına Hayır" başlığı altında gerçekleştirilen imza kampanyasına katılabilir.