İkinci okumada 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının bazı bölümlerinin kabul edilmesiyle ekmek ve una katma değer vergisi (KDV) oranı uygulanmaması onaylandı.
Tedbir, 1 Temmuz 2023'e kadar ülke topraklarında ekmek ve una, ülke topraklarına mal ithalatında uygulanacak ve vergiye tabi topluluk içi mal edinimlerinde KDV oranı uygulanmayacak. Milletvekilleri, unun ekmeklik buğdayın öğütülmesinden elde edilen bir ürün olduğunu ve unlu mamullerin üretimine uygun olduğunu kabul ettiler.
Ekmekten başka un tesliminde de KDV oranı uygulanmaması önerisi, Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinden milletvekili Plamen Abrovski'den geldi. Meclis Bütçe Komisyonu tarafından desteklenmeyen bu öneri, Genel Kurulda yeniden yapılan oylamada 103 aleyhte ve 11 çekimser oya karşı 116 lehte oyla kabul edildi.
Milletvekilleri, 31 Aralık 2022'ye kadar oteller, kamp yerleri veya karavan kamp yerleri dahil konaklama tesislerinde sunulan konaklama hizmetlerinde uygulanan KDV oranının %9 olmasına karar verdiler. Ders kitapları, bilişsel kitap setleri ve çocuk eğitim setleri dahil olmak üzere fiziki veya elektronik ortamda kitapların tedariki de yüzde 9 oranında vergilendirilecek. Eve yemek servis hizmetlerinde de aynı oran uygulanacak. Değişiklik teklifinde farklılaştırılmış KDV oranı uygulanmasına ilişkin kanun hükümlerinin bira, şarap ve alkollü içki teslimleri için geçerli olmadığı açıkça belirtilmiştir.
Kabul edilen hükümler, gıda bağışlarıyla ilgili değişiklikler yapıyor.
Kanun metninin oylanması sırasında Demokratik Bulgaristan Birliği (DB) İttifakı Milletvekili Martin Dimitrov, yapılan değişikliklerle pratikte yiyeceklerin imha edilmeyip bağışlanacağını izah etti. Milletvekili, “Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde kişisel gıda bağışları genel sosyal politikanın çok önemli bir parçasıdır” diye kaydetti.
Milletvekilleri, Plamen Abrovski'nin meyve, sebze ve ayçiçek yağında KDV oranının %9 olması önerisini kabul etmediler.