Engelli Sağlık Kurulları kapatılıp, yeni sağlık kurulları oluşturulacak



Salı, 26 Ocak 2016

Engelli Sağlık Kurulları kapatılıp, yeni sağlık kurulları oluşturulacakSağlık Bakanı Dr. Petır Moskov, "Engelli Sağlık Kurulları (TELK) devlet tarafından kapatılıp, kişilerin özürlülük türü ve derecesini belirleyecek yeni tür sağlık kurulları oluşturulacak. Sağlık raporuna ilişkin reform konseptinde bu öngörülüyor" diye açıkladı.

Engelli çocuklar ve emekliler Sosyal Yardımlar Müdürlüklerine yönlendirilecekler, çalışabilir durumda olan engelliler ise işlerine geri döndüklerinde engelli ücreti alma hakkına sahip olmayacaklar.

Devlet yöneticileri özürlü kişilerin özürlülük durumunun belgelendirilmesinin ve topluma entegrasyonunun tamamen yeni bir modelini planlıyorlar. Bir kişide özürlülük durumu oluşursa, sağlık raporu almak için bir hastanede çalışan çeşitli uzmanlardan oluşan yeni sağlık kuruluna başvuruda bulunacak. Bu kurul özürlülüğün türü ve derecesinin belirtildiği sağlık raporunu, kişinin kalıcı olarak çalışamaz durumda olup olmadığına ilişkin rapor verecek olan başka bir sağlık kuruluna gönderecek.

Bu ikinci kurulda iş sağlığı uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ve Ulusal Sigorta Enstitüsü'nden (NOİ) uzmanlar yer alacak. Kurul, özürlü kişinin ne derecede çalışabilir durumda olduğunu ve ne miktarda mali destek alma hakkına sahip olduğuna karar verecek.

Engelli 16 yaş altı çocuklar ve emekliler, ihtiyacı olan sosyal yardım miktarlarının belirlenmesi üzere Sosyal Yardımlar Müdürlüklerine yönlendirilecekler. Şu ana kadar Özürlü Sağlık Kurullarında görevli hekimler, yeni oluşturulacak kurullarda ve herhangi bir tedavi kurumunda uzmanlık alanlarına göre görev alabilecekler.

Moskov, "Kişilerin özürlülük durumunun belgelendirilmesiyle uğraşacak hekimlerin belirli bir süre staj görmeleri ve uzmanlık deneyimine sahip olmaları şart. Çalışabilir durumda olan engellilere gelince, işlerine geri döndüklerinde engelli ücreti alma hakkına sahip olmayacaklar, ancak özürlülükleri işçi ücretinin düşürülmesine sebep olursa, ücret farkı bir şekilde telafi edilecek" diye kanaat getirdi.


DİĞER HABERLER