Filibe şehrindeki Türk toplumu, Etnik Topluluklar Evi ile ortaklaşa olarak 21 Ekim Cuma akşamı Aşure etkinliği düzenledi. Filibe'de ilk kez düzenlenen Aşure etkinliği, etnik hoşgörünün korunması ve farklı toplulukların şehrin kültür hayatına dahil edilmesine ilişkin çalışmalar yürüten Birlikte Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Pehlivan'ın fikriydi. Aşure, tüm halklar tarafından barışı sembol eden bir yiyecek olarak biliniyor. Aşure tarifinin dünya tarihinde en eski yemek tarifi olduğu sanılıyor, dünya gastronomisi ise bu lezzetli tatlı yiyeceği Türk halkının kültürel ve gastronomi mirası olarak tanıyor. Aşure, Arapça on manasına gelen "aşera" kelimesinden geliyor ve Aşure Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Aşure Günü, tüm dünyada barış, dayanışma, anlaşma, merhamet, hoşgörü ve insan severlik mesajları veriyor ve bu sebepten dolayı mutlaka Aşure Günü'nde hazırlanan bu yiyeceğe barış yemeği deniliyor.
Filibe'de ilk kez düzenlenen Aşure etkinliğinde Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolos görevini vekâleten yürüten Birey Yılmazsoy, Başkonsolosluk Ticaret ve Sosyal Hizmetler ataşeleri, Filibe Bölge Müftüsü, Filibe Valiliği, Filibe Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin yanı sıra Filibe'deki Etnik Topluluklar Evi üyeleri olan tüm etnik toplulukların temsilcileri hazır bulundular.
Etnik Topluluklar Evi'nde düzenlenen Aşure etkinliği kapsamında Razgrad Makbul İbrahim Paşa Camii'nin tarihinden çeşitli dönemleri yansıtan fotoğraf sergisi açıldı. Bu yıl Makbul İbrahim Paşa Camii'nin inşaatının 400. yılı. Cami, yerel ve ulusal düzeyde önem arz eden kültürel anıt ilan edildi ve Balkanlar'daki üçüncü en büyük cami olarak UNESCO Kültürel Anıtlar listesinde bulunuyor.
Programın sonunda etkinliğe katılan etnik kökenleri ve dini aidiyetleri farklı olan tüm katılımcılara aşure ikram edildi.
Fotoğraf sergisi 28 Ekim'e kadar ziyarete açık kaldı.