Filibeliler Ana Dili Günü’nde, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere "Yalnız değilsiniz" mesalı verildi



Çarşamba, 22 Şubat 2023

Filibeliler Ana Dili Günü’nde, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere

Bulgar-Türk Edebiyat Kulübü, dün Plovdiv (Filibe) kentindeki Ramada Trimontium Otel'de düzenlediği 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü Kutlama Etkinliğinde izleyicileri Antakya, Gaziantep ve Halfeti'ye götürdü. Kasım ayında kulüpten bir ekip, binlerce yıldır Süryaniler, Ortodoks Hıristiyanları, Katolik Hıristiyanları, Müslümanlar, Yahudiler, Ermeniler, Aleviler ve Kürtlerin bir arada yaşadığı antik Antakya'nın yer aldığı bölgeler hakkında 10 dakikalık bir film yaptı. Ne yazık ki, 6 Şubat'taki yıkıcı depremden sonra, kültürel, tarihi ve mimari anıtların çoğu artık harabeye döndü. Programda Lewis Carroll’ın "Alice Harikalar Diyarında” adlı çocuk kitabında yer verdiği “Sen bana inansan! Ben sana inansam! Bu o kadar mı zor!” sözleri 32 dilde seslendirildi.

Uluslararası Ana Dili Günü Kutlama Etkinliği ’ne dünyanın dört bir yanından Plovdiv'de okumayı seçen yabancı uyruklu öğrenciler, kentte görev yapan fahri konsoloslar, kentteki çeşitli toplulukların temsilcileri ile dil liselerinden öğrenciler katıldılar. Bu yıl, geleneksel olarak Bulgar-Türk Edebiyat Kulübü tarafından Plovdiv Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür-Sanat Etkinlik Takviminin bir parçası olan etkinliğin altıncısı düzenlendi.  

Etkinliğe katılanlar arasında işaret dili de konuşuldu. Organizatörler, Lewis Carroll’ın kitabında yer verdiği sözlerini seçmelerinin nedenini şöyle izah ettiler: Bu yıl, kitaplarında dilin yeni boyutlar kazandığı, hiçbir şeyin beklediğimiz gibi olmadığı gerçekliğin ayna dünyalarını yarattığı, daha çok Lewis Carroll takma adıyla tanınan Charles Latwidge Dodgson'ın ölümünün 125. yıl dönümüdür”.

Etkinlikte ayrıca kalıcı veya geçici olarak Plovdiv'te ikamet eden, çalışan veya yaratıcı faaliyetler gerçekleştiren farklı ulus ve etnik gruplara mensup insanların geleneksel kıyafetlerine de özel dikkat gösterildi.

Katılımcılar, farklı etnik gruplara ait geleneksel kıyafetlerden oluşan bir defileye katıldılar, Plovdiv Müzik, Dans ve Güzel Sanatlar Akademisi'nden Doç. Dr. Zoya Mikova ise kıyafetlerin ortak özellikleri hakkında yorumda bulundu. Etkinlik, Eumolpeia Korosunun seslendirdiği eserler ve Türkiye ve Suriye'deki tüm deprem kurbanları için yapılan Gloria (Missa Lilium) duası ile sona erdi.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER