Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partileri, Yolsuzlukla Mücadele ve Yasadışı Yollardan Edinilen Varlıkların Müsadere Edilmesi Kanunu'nda değişiklikler yapılarak Belediye Meclis üyelerinin mal varlığını, uyumsuzluğu ve çıkar çatışmasını beyan etme yükümlülüklerinin ortadan kaldırılmasını önerdi.
Kanun tasarısı, dün GERP Meclis Grubu Üyesi ve Meclis Hukuk Komisyonu Başkanı Danail Kirilov ve HÖH Meclis Grubu Üyesi Hamit Hamit tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu.
Kanun tasarısı, mal varlığını, uyumsuzluğu ve çıkar çatışmasını beyan etme yükümlülüğü olan ve üst düzey kamu görevlileri olarak mal varlığı incelemeye tabi tutulan meclis üyelerinin kanun kapsamından çıkarılmasını öngörüyor.
Tasarının "Gerekçe" bölümünde Belediye Meclis üyelerinin yaklaşık sayısının 5400 kişi olduğu ve onların sayısının değiştiği belirtilmektedir. Meclis üyelerinin kanun kapsamında kalması halinde, bu tür faaliyetleri gerçekleştirme maliyetleri tahmin etmeden kullanılan fonların elde edilecek faydalardan önemli ölçüde daha fazla olacağı ve üst düzey kamu görevlilerinin mal varlığını beyan sisteminin bloke edileceğine dikkat çekilmektedir.
Bu kanun tasarısı, GERB partisinin son bir hafta içinde Meclise sunduğu Yolsuzlukla Mücadele ve Yasadışı Yollardan Edinilen Varlıkların Müsadere Edilmesi Kanunu'nda değişiklikler yapılmasına dair ikinci kanun tasarısıdır.
14 Aralık 2018'de Meclis Genel Kurulunda birinci okumada Danail Kirilov'un sunduğu Yolsuzlukla Mücadele ve Yasadışı Yollardan Edinilen Varlıkların Müsadere Edilmesi Kanunu'nda değişiklik teklifleri kabul edildi. Değişiklikler, davanın sona ermesi halinde yasadışı yollardan edinilen mal varlıklarının kamu yararı amacıyla müsadere edilmesinin önünde hukuki bir engel olmamasını öngörmektedir.
GERB partisi, ceza davasının sona ermesinin müsadere talep dilekçesi verilmesinin mutlaka bir engeli olduğuna hükmeden Yüksek Temyiz Mahkemesi kararından sonra 10 Aralık'ta böyle bir değişiklik önerdi.