Aşırı ırkçı ve milliyetçi Vatanseverlik Cephesi Koalisyonundan yapılan açıklamada gelecek hükümetin işine ilişkin önerilen program deklarasyonunun GERB ile yürütülen müzakereler sırasında ele alınan ve kabul edilen GERB ve koalisyonun programlarındaki maddeler arasında büyük bir çelişki olduğu belirtildi. Dün saat 22.00'den sonra yapılan yazılı basın açıklamasında Vatanseverlik Cephesi'nin bu şeklinde program deklarasyonunu destekleyemez durumda olduğu kaydedildi.
Yazılı basın açıklamasının sonunda, "Anlaşma sağlanması ve istikrarlı hükümet için destek ancak yönetim programının koordinasyonu için müzakereler sonucunda elde edilebilir" deniliyor.
Vatanseverlik Cephesi, GERB ve Reformcu Blok hükümetine destek vermekten tamamen vazgeçerse ve bu bazı taleplerinin kabul edilmesi için bir taktik değilse, bu durumda koalisyon hükümetin onaylanması için gerekli çoğunluğu elde etmesi için başka partilerden oy arayacak. Başbakan ve hükümetin onaylanması için oylamada yer alan Meclis'teki milletvekillerin yarısından fazlasının desteği gereklidir.
Vatanseverlik Cephesi dün akşam açıklanan program deklarasyonu ve hükümet kadrosuna ilişkin öneriyi ele almak için oturum gerçekleştirdi, fakat koalisyonda yer alan partilerin liderleri kararla ilgili yorum yapmadılar.
GERB ve Reformcu Blok'un Meclis'te toplam 107 milletvekilliye sahip. Hükümete ABV koalisyonu temsilcileri de dahil edilse ve tüm Meclis Grubu GERB ve Reformcu Blok'un hükümet teklifine olumlu oy kullansa da, hükümeti 118 milletvekili desteklemiş olacak. Dün ABV Koalisyonun bir temsilcisine bakan görevi verileceği açıklanmıştı. İvaylo Kalfin, hükümette Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak yer alacağına dair sızan bilgiyi doğrulamadı.
Kalfin, "Hükümet GERB ve Reformcu Blok'un öncelikleri üzerine kurulursa, bu kabinede yerimiz yok" dedi. Bu durumda ABV Koalisyonu'nun desteğinin de hala müzakere edilmeye devam ettiği ve bazı pozisyonlara bağlı olduğu anlaşılıyor.
Vatanseverlik Cephesi'nin muhtemelen hükümetten desteğini geri çekmesi halinde Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) kabineyi desteklemesine yol açmaktadır. HÖH partisi şimdilik Vatanseverlik Cephesi'nin desteklediği bir hükümeti desteklemediğine dair pozisyonunu koruyor. Dün Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile yapılan danışmanlıklardan sonra HÖH Başkanı Lütfi Mestan, "HÖH partisi Vatanseverlik Cephesi'nin yer aldığı ve NATO'ya karşı olan bir koalisyon yönetimine muhalefet olacak. Avrupa-Atlantik entegrasyonu politikası izleyen hükümet kurulmasına 600 gün tolerans tanıyoruz" diye tekrarladı.
Boyko Borisov, bir hafta önce hükümet kurulması konusunda iyimser olmadığını ve çoğunluk elde edilmezse hükümet kurma görevinden vazgeçme olasılığı olduğuna dair uyarmıştı.