Bugün hükümet tarafından kabul edilen Haziran 2023 - Aralık 2024 dönemi için Bulgaristan Yönetimi Programı’nda beş ana öncelik yer alıyor:
Bulgaristan'ın 2023 yılı sonuna kadar Schengen alanına katılımı. Hedef, ülkemizin Schengen'e kabulü için Avrupalı ortakların gerekliliklerini yerine getirmek için gerekli tüm faaliyetlerin yürütülmesidir. Hükümet, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği (AB) sınırlarının genel güvenliğine katkıda bulunacağı etkin bir altyapı ve çalışma organizasyonu oluşturarak sınır kontrolünü güçlendirecek. Bir dizi yeni yolsuzlukla mücadele önlemi getirilecek ve istihbarat servisleri reformdan geçirilecek. Bulgaristan ile AB üyesi komşuları arasındaki sınırların kaldırılması, trafiğin önemli ölçüde rahatlamasına ve sınırlarda kalma sürelerinin kısalmasına yol açacak, turizm, ticaret ve diğer tüm sınır ötesi iş alanlarına ek bir ivme kazandıracaktır.
2. 1 Ocak 2025'ten itibaren Avro Bölgesi'ne katılımı. Bulgaristan, sürecin başarıyla tamamlanması için gerekli tüm koşulları yerine getirmek üzere AB kurumları ve ortaklarıyla yakın bir iş birliği içerisinde çalışacaktır. Kabine, 2023 ve 2024 yılları için bütçe açığı yıllık bazda yüzde 3 olan bütçeler önerecek. Dezenformasyon yayılmasını önlemeyi ve bazı Bulgaristan vatandaşlarının endişelerini gidermeyi amaçlayan tek AB’nin ortak para birimi avroya geçişin faydaları hakkında geniş çaplı bir bilgilendirici kampanyası yürütecek. Bu kampanyada hükümet, dönüşüm ücretlerinin kaldırılması, Bulgaristan'daki Avrupa yatırımlarını teşvik edilmesi ve daha fazla, daha kaliteli ve daha iyi ücretli işler yaratılması, Bulgar işletmelerinin rekabet gücünün artırılması, fiyat ve ekonomik istikrarın artırılması ve büyümenin hızlandırılması, Avro Bölgesi ve ötesinde Bulgar işletmelerinin ticaretinin kolaylaştırılması ve ucuzlatılması ve daha iyi entegre olmuş ve dolayısıyla daha verimli finansal piyasalar olması gibi vatandaşlar, işletmeler ve ekonomi için avronun birçok faydasını savunacak.
3. Enflasyonun kontrol altına alınması. Hükümet, mal ve hizmet fiyatlarını istikrara kavuşturmak ve işletmeler ve vatandaşlar için elverişli bir ekonomik ortam yaratmak için gerekli önlemleri ve reformları yapacak. Bakanlar Kurulu, yenilik ve sanayinin yanı sıra tarımın da gelişmesini destekleyecek ve teşvik edecek. Sübvansiyonların uygun kullanımı üzerindeki ve sağlanan mali kaynakların olası kötüye kullanımına karşı kontrolü güçlendirecektir.
4. Ulusal Toparlanma ve Sürdürülebilirlik Planı’nda (NPBU) öngörülen reformların ve projelerin uygulanması. Bakanlar Kurulu, NPVU'nun etkili bir şekilde uygulanmasını ve müteakip ödemelerin alınmasını sağlamak için yasama girişimleri de dahil olmak üzere somut adımlar atacaktır. Avrupa Yeşil Anlaşması'nın iddialı hedefleri bağlamında ekonominin yeşil ve dijital dönüşümünün temelleri atılacak. NPVU'nun uygulanması, ekonominin büyüme potansiyelini geri getirecek, onu geliştirecek ve artıracak, bu da uzun vadede Bulgaristan ekonomisinin yakınlaşması ve Bulgaristan'daki gelir düzeylerinin AB’deki ortalama gelir düzeylerle eşitlenmesine yönelik stratejik hedefine ulaşacaktır.
5. Belediye projelerinin yönetiminin etkinliğinin ve şeffaflığının artırılması. Hükümet, belediyelerin vatandaşlara yönelik hizmetlerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik öncelikli inisiyatiflerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak belediye projeleri için hedefli bir mali kaynak planlamaktadır. Belediyeler için fonların amaca uygun harcamalarında maksimum ölçüde kamuoyuna tanıtımı ve şeffaflığı garanti etmek için projelerin değerlendirilmesine yönelik öngörülebilir ve nesnel bir metodoloji geliştirilecektir.
Haziran 2023 - Aralık 2024 dönemi için Bulgaristan Yönetimi Programı, "Değişime Devam (PP)- Demokratik Bulgaristan (DB) İttifakı ile GERB-SDS İttifakı arasında varılan bir anlaşmanın sonucu kabul edildi.
Yönetim programı, kabinenin kurulmasından önce onu destekleyen iki ittifak arasında kararlaştırılan yasama girişimlerine yönelik taahhütlerin yerine getirilmesinde hükümetin belirli faaliyetlerini içeriyor. Belge, Bulgaristan 2030 Ulusal Kalkınma Programı ve Ulusal Toparlanma ve Sürdürülebilirlik Planı ile tutarlı olarak gerçek ve ölçülebilir sonuçlara yol açacak gerçekçi hedefler ve önlemler ortaya koymaktadır. Faaliyetler AB fonlarından sağlanan ve devlet bütçesinden ayrılacak mali kaynaklarla finanse edilmektedir.