Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) Mikrobiyoloji Enstitüsü İmmünoloji Anabilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Anastas Paşov, ülkemizde artan yeni koronavirüs enfeksiyonu vakalarıyla ilgili Bulgaristan Ulusal Radyosu'na (BNR) verdiği röportajda, "Salgında sonbaharda vaka sayısında patlama yaşanmasının anahtar faktörü okullardır, çünkü patlama okulların açılışından itibaren tam olarak koronavirüsün kuluçka döneminde yaşandı" diye kaydetti.
Doç. Dr. Paşov'un ifadesine göre, Ekim başında vaka sayısında keskin bir artış olacağı öngörülmeliydi.
İmmünoloji uzmanı, "Okulların açık kalmasının argümanı, o yaş grubunda yeterli kayıtlı hasta veya PCR test sonucunun pozitif çıktığı çocuk olmamasıydı. Bu sayı hedeflenen talebe bağlı ve çocuklarda bu hastalığın çoğu durumda asemptomatik olduğu göz önüne alındığında sanırım bu vakaların çoğu fark edilmedi ve sonra vaka patlamasının ve salgının yaygın şekilde yayılmasının sonucunu gördük. Bu sessiz, görünmez vakalar, hastalığı çocukların evleri ve temasları ile yaydı" diye belirtti.
Doç. Dr. Paşov, bilimsel literatüre göre salgının ana itici gücünün ev içerisinde temas olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Paşov'un ifadesine göre, öğrencilerin elektronik ortamda uzaktan eğitime geçişi, bir veya iki ay içinde salgının büyümesini sınırlandırmayı ve kontrol altına almayı amaçlayan geçici bir önlem olacaktır.
Bilim insanı, "Virüsün mutasyona uğraması, COVID-19 ile ilgili ana sorun değil" diye vurguladı.
Doç. Dr. Paşov, ayrım gözetmeksizin immünostimülanlar kullanılması konusunda uyardı, çünkü bağışıklık sisteminin güçlü veya zayıf olmadığını ve sorunun onun hastalıklara karşı ne kadar dirençli olmasından kaynaklandığını ve müdahale edilmesiyle kolayca sarsılabileceğini söyledi.