İş dünyası: Yüksek gelirler için daha fazla çalışalım



Pazartesi, 26 Kasım 2018

İş dünyası: Yüksek gelirler için daha fazla çalışalım NOVA TV'nin Merhaba Bulgaristan programına konuk olan Bulgaristan Sanayi Sermayesi Derneği (AİKB) Yönetim Kurulu Başkanı Vasil Velev, "Maaşlar hızlı şekilde artıyor, Bulgaristan'daki insanlar tüm AB ülkeleri arasında en az çalışıyor, hatta Bulgaristan vatandaşları yurt dışından dönüyorlar, çünkü orada çok fazla çalışılıyor, iş dünyasının da işgücüne ihtiyacı var" diye kaydetti. Eski Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı İvan Neykov, fakat aynı fikirde değil.

Velev,"Gelirler yükselmeye devam ediyor. Avrupa Birliği'ne üye olduğumuzdan beri gelirler iki kattan fazla arttı. Son yıllarda % 8-10 oranında zamlandı. Geçen yıl daha da yüksek oranda zamlandı. Bu yıl yüzde 7,7 arttı, fakat yıl sonuna kadar Noel ikramiyesi ile birlikte yüzde 8'i de geçecek. Gelecek yıl ücretin % 8,4 oranında artacağını tahmin ediyoruz" diye belirtti.

Velev, "AB'ye girdiğimizde satın alma gücü paritesi açısından Avrupa'da ortalama seviyenin yaklaşık dörtte biriydik. Şimdi yüzde elliyi geçtik" dedi. Velev'in bildirdiğine göre, 10 yıldan biraz daha uzun sürede bu mesafeyi önemli ölçüde, gerçekte iki kat azalttık.

Velev, Bulgaristan ekonomisinin Avrupa için ortalama orandan daha hızlı büyüdüğünü vurguladı. AİKB Yönetim Kurulu Başkanı, Bulgaristan vatandaşlarının gelirler bakımından AB'de son sırada yer aldığını, ancak bu durumun Bulgaristan'ın kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ve işgücü verimliliği bakımından son sırada yer almasından kaynaklandığını söyledi.

Eşitsizlik, yoksulluk ve göçle ilgili Velev, bu sorunun, gelirlerin kat kat daha yüksek olduğu Fransa'da da var olduğuna işaret etti. Velev,"Buna ek olarak Almanya, diğer Avrupa ülkelerinden de işgücünü çekmek için yakında çok agresif bir yasa hazırladı, yani insan kaynağı sıkıntısı Avrupa'nın ortak bir sorunudur" diye vurguladı.

Velev, "Hizmet süresi en kısa olan ülkeler arasındayız. Emeklilik için 33 yıldan az çalışıyoruz, AB'de ortalama 36 yıl ve İsveç'te 42 yıl çalışılıyor. Yani bizde çalışma süresi, yılda çalışma gün sayısı en kısa, günlük çalışma süresi-emeğin yoğunlaştırılması bakımından da ortalama 5 saat olarak en azdır" dedi.


DİĞER HABERLER