Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (NSİ) verilerine göre, mayıs ayında Bulgaristan'da ekonomik durumdaki ciddi iyileşmenin ardından genel iş ortamı göstergesi 4 puan düştü. Düşüşün nedeni, sanayi ve inşaat sektörlerindeki yöneticilerin işçi bulmanın zorluğu ve belirsiz ekonomik ortam nedeniyle olumsuz değerlendirmede bulunmalarıdır.
Hatırlanacağı üzere iyileşme eğilimi, göstergenin yaklaşık 7 puan arttığı yılın ilk ayında başladı. Kısıtlayıcı anti-salgın tedbirlerin yürürlükte olduğu geçen kasım ve aralık aylarında ülkemiz ekonomisinde önemli ölçüde bozulma oldu. Bulgaristan'daki ekonomik durumun iyileştirilmesine yönelik eğilim, ancak üst üste üç aydır yaşanan iyileşmeden sonra durma noktasına geldi. Nisan ayında Bulgaristan'da iş ortamı endeksi Mart seviyesine yakın kaldı, mayıs ayında ise 12 puandan fazla arttı.
Nisan ayında sanayide iş iklimi bileşik göstergesi, sanayi girişimcilerinin işletmelerin iş koşullarına yönelik daha olumsuz değerlendirmeleri ve beklentileri sonucunda 8,4 puan kadar azaldı. Ankete göre, siparişlerle üretim güvenliğinin sağlanması konusunda bir iyileşme oldu, ancak buna önümüzdeki üç ay içinde üretim faaliyetinin artacağı yönündeki beklentiler eşlik etmiyor. Sektörde iş geliştirme açısından en ciddi sorun, belirsiz ekonomik ortam ve ardından yurt içinden gelen taleplerin yetersiz olması sorunu olmaya devam ediyor. Dördüncü sırada yurt dışından gelen yetersiz taleple ilgili zorlukların yerini alan işgücü sıkıntısı faktörünün olumsuz etkisi de geçen ay arttı. Sanayi sektöründe satış fiyatları ile ilgili işletme yöneticilerinin tahminleri bir miktar yükseliş olacağı yönünde olsa da onların çoğunluğu önümüzdeki üç ay içinde fiyat seviyelerinin korunmasını bekliyor.
İnşaat sektöründe iş iklimi göstergesi, inşaat müteahhitlerinin işletmelerin mevcut faaliyet durumlarına yönelik daha temkinli değerlendirmeleri nedeniyle 6,5 puan azaldı. Ancak aynı zamanda işletmelerin önümüzdeki altı ayda faaliyet durumlarına ve önümüzdeki üç ayda inşaat faaliyetlerine ilişkin tahminleri olumludur. Belirsiz ekonomik ortam, işgücü sıkıntısı, sektördeki rekabet ve malzeme fiyatları, faaliyeti engelleyen ana unsurlar olmaya devam ederken onların olumsuz etkilerinde bir önceki aya göre artış var. Satış fiyatlarına gelince ise önümüzdeki üç ayda artış bekleyen işletme yöneticilerinin payı artıyor.
Perakende ticarette iş iklimi göstergesi yaklaşık olarak mayıs ayındaki seviyesini koruyor. Perakendecilerin önümüzdeki altı ayda faaliyetlerinin gelişimine ilişkin tahminleri olumsuz ve önümüzdeki üç ayda satış hacmine ilişkin beklentileri itiyatlı düzeyde seyrediyor. Belirsiz ekonomik ortam, faaliyetin önündeki en büyük engel olmaya devam etmekte olup son bir ayda olumsuz etkisinde azalma olmuştur. İkinci ve üçüncü sırada ise sektördeki yetersiz talep ve rekabet yer almaktadır. Perakendeciler, satış fiyatlarında önümüzdeki üç ay içinde bir miktar artış bekliyor.
Haziran ayında hizmetler sektöründe iş iklimi bileşik göstergesi, işletme yöneticilerinin işletmelerin mevcut faaliyet durumlarına yönelik daha olumlu değerlendirme yapması sonucunda 2,7 puan arttı. Onların, mevcut ve beklenen hizmet talebine ilişkin tahminleri de olumlu. İşletmeler için en ciddi zorluklar belirsiz ekonomik ortam, sektördeki rekabet ve diğer faktörle ilgili olmaya devam ediyor. İşletme yöneticilerinin büyük çoğunluğu, mevcut satış fiyatlarının önümüzdeki üç ay boyunca sabit kalmasını bekliyor.