Başbakan Boyko Borisov, bugünkü kabine toplantısında, "Bugün 60/40 tedbirinin süresini Mart ayı sonuna kadar uzatıyoruz ve önümüzdeki haftalarda Eylül 2021'e kadar uygulanmasını garanti edeceğiz. 80/20 tedbiriyle turizm ve ulaşım sektörlerini desteklemeye devam ediyoruz ve 1 Ocak'tan itibaren kapalı işletmelerin desteklenmesine yönelik 75/0 tedbirini uygulamaya başlayacağız" diye kaydetti.
60/40 tedbiriyle ilgili Başbakan Borisov, devletin bu tedbirin uygulanması için çok büyük mali kaynaklar ayırdığına dikkat çekti. Borisov, "Bugün 60/40 tedbirinin süresini Mart ayına kadar uzatmak için 2021 yılı bütçesinden 300 milyon leva ayırıyoruz, bununla 180 000 kişinin işini korumuş olacağız. Ayrıca 300 milyon leva ile desteğin Eylül ayına kadar uygulanmasını garanti altına alacağız" dedi.
Hükümet ayrıca ulaşım, otelcilik ve restorancılık ve turizm sektörlerinde çalışan işçilerin, görevlilerin ve serbest meslek sahibi kişilerin istihdamını sürdürmek için ayda 290 leva tazminat ödeme süresini de 31 Mart 2021'e kadar uzatmaya karar verdi.
Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Denitsa Saçeva, "Tedbir için uygun başvuru sahipleri, şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşımacılığı, karayolu yolcu taşımacılığı, otelcilik ve restorancılık sektörlerinde işverenler. Aynı sektörlerde faaliyet gösteren serbest çalışanların yanı sıra bağımsız olarak çalışan serbest meslek sahipleri ve bağımsız tüccarlar da bu tedbir kapsamında destek alma hakkına sahip" diye kaydetti.
Başbakan, "Şimdiye kadar bu tedbir kapsamında 43 milyon leva destek ödemesi yapıldı ve yaklaşık 30 000 iş korundu. Tedbir uygulama süresinin Mart ayı sonuna kadar uzatılması için İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programınca 40 milyon leva kaynak daha tahsis edilecek" diye belirtti ve ayrıca kapalı işletmelerin desteklenmesine yönelik 75/0 tedbirinin önemini vurguladı.
Borisov, "1 - 31 Ocak tarihleri arasında kapalı olan işyerlerinde çalışanlar, prime esas kazanç tutarlarının % 75'i tutarında tazminat alacaklar. Bu miktar, şimdiye kadar verdiğimiz günde 24 levadan daha fazla ve günde 8 saat çalışanlara ödenecek. Bu pratikte tedbirin işverenlerin çalışanlarına hiçbir borcu olmadığı ve işçilerinin gelirlerinin % 75'ini alacağı anlamına gelir" diye belirtti.
Şu ana kadar tedbir kapsamında başvuru yapan 5 000'in üzerinde işveren, toplam 23 000 çalışana tazminat ödenmesini talep etti. Bu tazminat ödemeleri de devlet hazinesine 11 milyon levaya mal oluyor.