Veliko Tırnovo şehrinden kardiyoloji uzmanı Dr. Haralambi Benov, "Pek çok tansiyon hastası asla doğru bir tedavi uygulamıyor, bazıları ise böyle bir hastalığı olduğundan habersiz ve böylece yıllar sonra onlarda kalp hastalığı oluşuyor" diye yorumda bulundu.
Hekim, "Erkekler, kadınlara göre sağlıklı yaşam tarzına daha az önem veriyor ve sigara içmemek, alkol kullanmamak, daha fazla hareket etmek ve sağlıklı diyet uygulamak için çaba sarf etmiyor. Bu yüzden kalp krizi onlarda daha sık görülüyor, kalp krizi belirtileri ne denli tez tanınırsa ve modern yöntemlerle tedavi edilirse, hastanın 2-3 gün sonra tekrar normal yaşamına dönmesi ve haftalarca hastanede yatmaması şansı da o denli yüksek" dedi.
Yüksek tansiyon vakalarının yüzde 90'ından fazlası kalıtsal hastalıktır. Anne ve babalarda yüksek tansiyon hastalığı varsa, çocuklarında da olacaktır. Son zamanlarda yüksek tansiyon giderek daha genç yaşlarda görülmeye başladı. 30 yaşında olan yüksek tansiyon hastaları artık düzenli olarak uzman hekimlerden yardım talep ediyor.
Dr.Benov, "Genç yaşta kalp ağrısı oluşmaması için, bu ise birkaç yıldan sonra kaçınılmaz bir şeydir, yüksek tansiyon hastalığı doğru ve düzenli bir şekilde tedavi edilmelidir. 140/90 mmHg üzeri kan basıncı değeri yüksek tansiyon olarak kabul edilmektedir. Böyle bir sorun varsa bel çevresi genişliğinin ve vücut ağırlığının artması da sinyal veriyor. Bel çevresi genişliği ne kadar artarsa, tansiyonun da o kadar yükseldiği tespit edilmiştir" diye bilgi verdi.
Ölüm vakalarını oluşturan kalp damar hastalıkları arasında kalp yetmezliği de ilk sıralarda yer aldı. Kalbin vücudun gereksinimini karşılayacak miktarda damarlara kan gönderememesi sonucunda oluşan kalp yetmezliği ciddi bir kronik hastalıktır. Koroner kalp hastalığı, miyokart enfarktüsü (kalp krizi), konjenital kalp defektleri, kalp kapak hastalığı, atrial fibrilasyon (kalpte ritim bozukluğu) kalp yetmezliğine yol açmaktadır.
Kardiyoloji uzmanı, "Kalp yetmezliği olan her dört hastadan biri 1 yıl içinde ölüyor, her dört hastadan ikincisi ise tanı konulduktan sonra 5 yıl içinde ölüyor. Ne yazık ki, ülkemizde kalp yetmezliği hastalarına ilişkin doğru veriler yok. Buna rağmen son yıllarda yapılan önemli miktarda yatırımlarla ve Kalp Damar Hastalıkları Bölümü'ne bağlı İnvaziv Kardiyoloji (girişimsel kardiyoloji) laboratuvarları açılmasıyla kalp krizinden ölümler azaldı" diye aktardı.