Maria Gabriel: Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki iyi ilişkiler Güneydoğu Avrupa'da istikrarın eksenidir



Salı, 27 Şubat 2024

Maria Gabriel: Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki iyi ilişkiler Güneydoğu Avrupa'da istikrarın eksenidir

Yunanistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Georgios Gerapetritis, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maria Gabriel'in davetlisi olarak Sofya'ya resmi bir ziyarette bulundu.

Gabriel, "Bulgaristan ve Yunanistan sadece komşu değil, aynı zamanda dost, müttefik ve stratejik ortaktır. İki ülke arasındaki ilişkiler Güneydoğu Avrupa'da istikrarın eksenini oluşturuyor. Bulgaristan, Yunanistan şahsında AB ve NATO çerçevesinde bölgedeki yakın ortağını görüyor" dedi.

Görüşmelerde enerji, ulaştırma ve altyapı alanlarındaki stratejik bağlantı projeleriyle iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine vurgu yapıldı. Görüşmelerin odağında Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan ve Romanya'nın bağlantı alanında ortak çalışma, Kuzey-Güney koridoru ve ulaştırma altyapısının inşasına ilişkin 2023 sonbaharında kabul edilen ortak deklarasyonu, Ukrayna'daki savaş ve Karadeniz bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanması da yer aldı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, "Bilim, yenilikçilik, enerji ve eğitim alanlarında bağlantı kurmak ve Güneydoğu Avrupa'nın daha sürdürülebilir bir şekilde kalkınmasını sağlamak için birlikte çalışmaya devam etmemiz önemlidir" dedi ve son üç yılda ikili ticaretin 1 milyar Avro arttığının altını çizdi.

Maria Gabriel, Yunanistan'ın Bulgaristan'ın Schengen bölgesine ve Avro alanına katılımına verdiği güçlü destek için Yunan Dışişleri Bakanına teşekkür etti. Ayrıca Bulgaristan'ın OECD üyeliğine verdiği destek için de teşekkür etti.

Gabriel, "Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki ilişkiler, ortak girişimlerin yanı sıra insanlar arasındaki yakın temastan da oluşmaktadır. Her yıl yaklaşık 2 milyon Bulgaristan vatandaşı Yunanistan'ı ziyaret ediyor. Kültürel ve dijital diplomasinin önemi giderek artıyor ve her iki ülke vatandaşlarının somut yararına olacak şekilde bu alanlarda işbirliğini geliştirmeye devam edeceğiz." diye sözlerine ekledi.


DİĞER HABERLER