Meclis Genel Kurulunda yapılan oylamada Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in veto ettiği Özelleştirme ve Özelleştirme Sonrası Kontrol Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı kabul etti.
Radev'in sekizinci veto kararı, 24 Temmuz 2018 tarihinde bazı maddelerden dolayı alındı. Veto gerekçelerinde bu hükümlerin kamu çıkarlarını korumamakla kalmayıp aynı zamanda önemli ölçüde zarar verdiği belirtildi. Daha aynı gün Başbakan Boyko Borisov da tasarının geri çekilmesinden yana olduğunu açıkladı.
Bugün yapılan Meclis Genel Kurulunda yapılan oylamada kabul oyu kullanan hiçbir milletvekili olmadı, ret oyu kullananlar 85 olup, çekimser kalanlar 2 idi. Bununla tasarı reddedilmiş olup veto kararı ise kabul edilmiş oldu.
Kanun metinleri, iktidarda yer alan partilerin bölünmesini tetikledi. "Birleşik Vatanseverler" koalisyonunu oluşturan partilerin biri ve hükümet ortağı olan Bulgaristan'ın Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe (NFSB), Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisini lobicilik yapmakla suçladı.
Cumhurbaşkanı'nın veto kararı, Bulgaristan İçin Bulgaristan Sosyalist Partisi tarafından takdir edildi. Rumen Geçev, "Bu maddeler, kamu çıkarlarını kesinlikle korumuyor" diye kaydetti.
Geçev'in ifadelerine göre onaylanan değişiklikler, sadece bir şirketin faydalanmasını değil, daha onlarca şirketin faydalanmasını amaçlamakta ve onlar Bulgaristan ekonomisi yüz milyonlarca levalık zarara uğratabilir.
İktidardaki partiler de lobicilik yapıldığına dair şüphelerin ortadan kaldırılması için veto kararına uydular.
Ana muhalefetteki BSP lideri Korneliya Ninova, "Özelleştirme ve Özelleştirme Sonrası Kontrol Kanunu ile ilgili son günlerde yaşananlar, üç şeyin en çarpıcı örneğidir - iktidar ve para bir olmuştur, iktidar ve çıkarlar bir olmuştur ve Bulgaristan'da hangi siyasi partiden ve ne zaman olursa olsun politikacıları satın alan bir grup vardır.
Ninova'nın ifadelerine göre bu, son 29 yılda biriken hatalardan oluşan bir modeldir, bugünkü tartışma ise bunun sadece bir örneğidir.
Ninova, iktidardaki partilere şu sözlerle hitap etti: "Onları koruyan kanun metni yazan ne bir politikacıyı, ne de bir iş adamını yakalamak için yolsuzlukla mücadele kurumu yoktur. Yolsuzluk bugün suç değil. Yolsuzluk sizin koyduğunuz norm, sizin yazdığınız kural ve kanun haline geldi". BSP lideri, Meclisin feshini istedi.