Ulusal Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Tıbbi Mikrobiyoloji Danışmanı Prof. Dr. Todor Kantarciev, Bulgaristan Ulusal Televizyonu'nda (BNT) yayınlanan Sabah Kuşağı programına verdiği demeçte Bulgaristan'da koronavirüs (COVID-19) salgınının birkaç gün içinde doruk noktasına ulaşmasını beklediğini söyledi. Prof. Dr. Kantarciev, virüsler ve yeni koronavirüs hakkında hiçbir şey bilmeyen, ancak gerçekle hiçbir ilgisi olmayan teoriler ortaya atan çeşitli medyalarda görünen insanlardan dolayı öfkesini dile getirdi.
Ulusal Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü, "Ülkemiz iyiye gidiyor. Ulusal Koronavirüs Kriz Masası üyeleri olarak bizler, uzmanlardan oluşan bir grubuz ve önlemler öneriyoruz. Her gün toplanıyoruz ve yorum yapıyoruz. Aldığımız önlemler sert değil, ancak zamanında alındı. Bu yüzden şu anda en az sayıda vaka olan ve ölümle sonuçlanan en az vaka olan ülke biziz" diye ifade etti.
Prof. Dr. Kantarciev, "Enfekte olanların artmasının nedeni kilise değil, taşraya giden insanlardır. Bizim kaygımız, eğer insanlar Paskalya kutlamak için bir araya gelselerdi tehlikeli olacağı yönündeydi. İnsanların az bir kısmı, Sofya'dan ayrılıp bir araya gelmenin bir yolunu buldular" diye ekledi.
Ulusal Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü, salgınının doruk noktasına ulaştığını gösteren belirtilerin bir hafta içinde ortaya çıkmasının beklendiğini ve Kriz Masası üyelerinin pür dikkat kesildiklerini söyledi. İlk belirtilerde bile aktif vakalar arandığı anlaşıldı.
Prof. Dr. Kantarciev,"Her doktor hastayı potansiyel olarak bulaşıcı bir kişi olarak düşünmelidir. Bu virüsten bahsedildiği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bu virüsün Avrupa için çok az risk oluşturduğunu açıkladığı daha ocak ayında tüm hastanelerin maske ve koruyucu ekipman temin etmesi gerekirdi. Ve şimdi büyük kapasite sahibi ve devlet bütçesinden kaynak sağlanan büyük bir hastanenin müdürü Bakan'dan reaktifler istememeliydi" diye öfkelendi.
Prof. Dr. Kantarciev," Hazırlanmak için sistemi yavaşlatabildik. Hastane yatak sayısı kat kat arttı. Ne yapabilirsek yaptık... ve Tanrı da yardım etsin. Bir şey henüz aşılamadı - ülkedeki doktorlar onlara ulaşmayacağını düşünüyorlar. İlk vaka kanıtlandığında bir panik yaşanıyor ve tüm sağlık personeli ve akrabalarının muayene edilmesi isteniyor. 'Real Time PCR' testleri olarak adlandırılan test kitleriyle ilk semptomları inceliyoruz, tüm zatürree hastalarını ve üçüncü olarak hastalığı olan endüstride ve altyapı inşaatında çalışan işçi ekiplerini inceliyoruz. Elimi kalbime koyarak, Grip ve Akut Enfeksiyon Hastalığı Ulusal Referans Laboratuvarı'nda koronavirüs testi yapılan kişilerin hiç birisinin ücret ödemediğini söyleyebilirim" dedi.
Ulusal Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü," Antikorların görüntülenmesi, bu kişinin hastalığın nüksetmesine karşı korunduğunu garanti etmez. Bu yeni nesil testler, bu virüsle kaç kişinin temas ettiğinin tespit edilmesine izin veriyor. Şu anda bu kişilerin oranı % 5 ile 10 arasındadır. Bir koronavirüs aşısı geliştirilirse, her yıl aşılanmamız gerekecek" diye özetledi.